Πηγή Εικόνας: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE%CF%82_%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9A%CE%BF%CE%B6%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%B9#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:NPP_Kozloduy_5-6.jpg

Κυριαρχεί στο σύνολο των συζητήσεων σε κάθε ενεργειακή συζήτηση των ημερών το λεγόμενο «Πυρηνικό Deal» που φαίνεται να ετοιμάζει η Ελλάδα με τη Βουλγαρία, με σκοπό να προμηθεύεται η χώρα μας ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή τιμή.

Πρόκειται για σημαντική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, που μέχρι σήμερα βέβαια είναι στο αρχικό στάδιο των συζητήσεων με την γειτονική χώρα.

Η σχετική αποκάλυψη έγινε πρόσφατα από τον κ Asen Vassilev υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της βουλγαρικής Κυβέρνησης, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό μίλησε για την συμφωνία με την Ελλάδα. Είπε χαρακτηριστικά ότι «Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου για να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο 20ετούς συμβολαίου», μιλώντας στη Nova TV την προηγούμενη Κυριακή.

O υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας δεν απάντησε στο που θα γίνει το εργοστάσιο, αλλά όπως επισήμανε το έργο μπορεί να κινηθεί γρήγορα, καθώς με το ελληνικό ενδιαφέρον υπάρχει ήδη ένας αγοραστής από τον χώρο του ηλεκτρισμού, εξαλείφοντας το επενδυτικό ρίσκο.

Η πληροφορία αυτή έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τις αντιπαραθέσεις που προέκυψαν σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης του υφιστάμενου σχεδίου σχετικά με το πυρηνικό εργοστάσιο Belen της Βουλγαρίας.

Ο Πρωθυπουργός Kiril Petkov ανέφερε πολλές φορές ότι το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, ενώ το κόμμα του BSP επέμεινε να περιμένει την οικονομοτεχνική ανάλυση. Έτσι, στην Ελλάδα αναζητούν τον επενδυτή που χρηματοδοτήσει το έργο καθώς η χώρα μας δεν θέλει να ανοίξει το κεφάλαια πυρηνική ενέργεια εντός των συνόρων όταν μάλιστα οι κάτοικοι αντιδρούν για πιο απλά θέματα όπως είναι η χωροθέτηση μονάδων για την αξιοποίηση σκουπιδιών και η εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Και φυσικά έτσι η κυβέρνηση ξεπερνά τις φυσιολογικές αντιδράσεις για τα ζητήματα της ασφάλειας, των αποβλήτων κλπ.

Ωστόσο μένει να φανεί ποια εταιρεία θα υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο, καθώς δεν γίνεται να τρέξει μεταξύ κρατών, αφού και οι δύο χώρες μετέχουν στην ελεύθερη ενεργειακή αγορά της ΕΕ. Πιθανότατα πίσω από τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργού της Βουλγαρίας να βρίσκεται η ΔΕΗ η οποία έχει στα στρατηγικά πλάνα της να επεκταθεί στα Βαλκάνια μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ συνολικού ύψους 1,35 δις ευρώ. Ωστόσο είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με ιδιωτικούς ομίλους η συμμετοχή των άλλων μεγάλων ενεργειακών παικτών της ελληνικής αγοράς – και όχι μόνο – δεν αποκλείεται από παράγοντες της αγοράς.