Χαρτί Ανακύκλωση Δέμα
Χαρτί Ανακύκλωση Δέμα
Πηγή Εικόνας: Ben Kerckx / Pixabay

Ένα ιδιαίτερο ρεκόρ κατέγραψε το 2021 ο Δήμος Καισαριανής, καθώς για πρώτη φορά ξεπέρασε τους χίλιους τόνους ανακύκλωσης και μάλιστα σε σύγκριση με το 2020 αύξησε κατά 7% τα ανακυκλώσιμα απόβλητα συσκευασίας. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος της δημοτικής Αρχής κι έτσι πάρθηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες, προς επίτευξη των στόχων αυτού του προγράμματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οργανώθηκε ο τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών σε βασικούς τομείς, καθώς:

– Καταρτίστηκε Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων εναρμονιζόμενο με το Εθνικό Σχέδιο Καθαριότητας.

– Δημιουργήθηκε Γραφείο Κίνησης της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του δήμου για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αναγκών εξυπηρέτησης των καθημερινών θεμάτων καθαριότητας.

– Έγινε εξορθολογισμός στη λειτουργία της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Παράλληλα ο δήμος προχώρησε σε ανανέωση του στόλου οχημάτων καθαριότητας, αφού αντικατέστησε και επιδιόρθωσε το μεγαλύτερο μέρος των οχημάτων που διέθετε, για την αποτελεσματικότερη αποκομιδή απορριμμάτων. Εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 523.000 ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος, για την αγορά δύο νέων απορριμματοφόρων και μιας καινούριας νταλίκας. Ενεργοποίησε για πρώτη φορά πρόγραμμα αποκομιδής βιοαποβλήτων και παρέλαβε καφέ απορριμματοφόρο για την αποκομιδή και μεταφορά τους.

Οι καφέ κάδοι τοποθετήθηκαν πιλοτικά έξω από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες τους (το απορριμματοφόρο και οι κάδοι παραχωρήθηκαν στον δήμο από την Περιφέρεια Αττικής). Ακόμη, για πρώτη φορά, η Υπηρεσία Καθαριότητας μίσθωσε εκσκαφέα JCB, μηχάνημα συλλογής υπολειμμάτων οικοδομικών εργασιών και κλαδιών.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Καισαριανής ανανέωσε 250 πράσινους κάδους με δημοτικά κονδύλια και 100 μπλε κάδους με δωρεά από την Εταιρεία Ανακύκλωσης. Δέσμευσε ετήσιο κονδύλι ύψους 25.000 ευρώ για τη διαρκή ανανέωση των κάδων. Τοποθέτησε κάδους διαλεκτής ανακύκλωσης στα δημοτικά κτίρια και σχολεία, με αποτέλεσμα την αποφόρτιση των απορριμμάτων από χαρτιά και πλαστικά.

Υπήρξαν και οι δράσεις με ανταποδοτικά οφέλη:

– Ανέλαβε ο δήμος την αποκομιδή απορριμμάτων και καθαριότητα του δρόμου στην Πανεπιστημιούπολη, εξασφαλίζοντας ετήσια έσοδα περίπου 50.000 ευρώ.

– Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης The Green City, μέσω του οποίου οι πολίτες ανταμείβονται για τις ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών και προϊόντων που παραδίδουν.

– Σε συνεργασία με την RECYCOM, τοποθέτησε κόκκινους κάδους συλλογής ρούχων και υποδημάτων, προκειμένου η συλλογή τους να γίνεται υπό καθεστώς σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα οφέλη είναι μεταξύ άλλων και η πλήρης κάλυψη των αναγκών της κοινωνικής ιματιοθήκης.

«Χαιρετίζουμε με μεγάλη χαρά την ανταπόκριση των πολιτών στο πρόγραμμα απομείωσης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, καθώς και των επιχειρηματιών της εστίασης που ανταποκρίθηκαν τόσο θερμά στις νέες υποδομές που δημιουργήθηκαν», αναφέρει μεταξύ άλλων η δημοτική Αρχή σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Η σωστή διαχείριση απορριμμάτων, η απομείωσή τους μέσω της διαλογής στην πηγή και η ανακύκλωση, έχουν άμεσα οικονομικά οφέλη για όλη την πόλη, καθώς η εξοικονόμηση πόρων επιτρέπει την διοχεύτευσή τους στην ικανοποίηση άλλων, επίσης σημαντικών, αναγκών».