Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υψηλότερο δυναμικό για τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας, ελληνικού Βορρά και δυτικών Βαλκανίων, σε επίπεδο τόσο εμπορίου και επενδύσεων, όσο και τουρισμού, «βλέπουν» οι εκπρόσωποι των έξι επιμελητηρίων, που υπέγραψαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, μνημόνιο συνεργασίας.

Το μνημόνιο, που θα τεθεί σταδιακά σε ισχύ επί του πρακτέου από τον προσεχή Απρίλιο, υπεγράφη ενώπιον του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρου Καλαφάτη, κατόπιν πρωτοβουλίας του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος και θα λάβει πρακτική υπόσταση μέσα από δράσεις σε τρία επίπεδα: την ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών σε κλαδικές εκθέσεις της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου, τη δημιουργία και ενίσχυση γραφείου του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου στη Σερβία και την πραγματοποίηση επιχειρηματικών αποστολών μεταξύ των χωρών, στοχευμένων ανά κλάδο.

Το μνημόνιο φέρει τις υπογραφές των προέδρων του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, Κώστα Γεωργάκου, του Επιμελητηρίου της Βοϊβοντίνα (Σερβία), Μπόσκο Βουτσούρεβιτς (Bosko Vucurevic), της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πέρο Τσόριτς (Pero Coric) και του Επιμελητηρίου του Πίροπ (Σερβία), Ντράγκαν Κόστιτς (Sragan Kostic), ενώ απόντες – σε ό,τι αφορά τη φυσική παρουσία, λόγω Covid – αλλά παρόντες …δια της υπογραφής τους, ήταν οι επικεφαλής των επιμελητηρίων της Μπάνια Λούκα (Βοσνία) και του Μαυροβουνίου. Η δε υπογραφή του μνημονίου έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση, στο Βελιγράδι, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς.

«Με την υπογραφή αυτού του μνημονίου, επισημοποιείται η ήδη υπάρχουσα σχέση μας με τη Σερβία και τα δυτικά Βαλκάνια τα τελευταία έξι χρόνια και στόχος είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η διμερής συνεργασία, καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη να εντατικοποιήσει τη σχέση της με τις χώρες της περιοχές και αντίστροφα» είπε ο κ.Γεωργάκος και πρόσθεσε ότι το ελληνοσερβικό εμπόριο, που σήμερα ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε κάλλιστα να ξεπεράσει το 1 δισ., καθώς σταδιακά εισερχόμαστε στη μετά-Covid εποχή. «Ο τουρισμός από Σερβία, για παράδειγμα, αυξάνεται διαρκώς και εκτιμάται ότι οι Σέρβοι τουρίστες, που θα μπορούσαν να φτάσουν φέτος στο 1 εκατ., θα μπορούσαν να αφήνουν στην Ελλάδα περί το 1 δισ. ευρώ. Δεδομένου, δε, ότι το 80%-90% αυτών επισκέπτεται τη Βόρεια Ελλάδα, γίνονται προφανή τα οφέλη για την περιοχή. Οι δε εμπορικές συναλλαγές το 2021 αυξήθηκαν κατά 15% εν μέσω πανδημίας, σε σχέση με το 2020. Σε ό,τι αφορά τη Βοσνία, το εμπορικό ισοζύγιο είναι πάρα πολύ χαμηλό και υπάρχει προοπτική σημαντικής ανάπτυξης», επισήμανε ο κ.Γεωργάκος.

Ο Μπόσκο Βουτσούρεβιτς, από την πλευρά του, επισήμανε ότι «υπάρχει πολύς και σημαντικός χώρος για επενδύσεις και συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας» και χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μια νέα αρχή. «Είμαστε εδώ, για να προετοιμαστούμε για το μέλλον του επιχειρείν», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε πως «η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη πρέπει να επανατοποθετηθούν στην ευρύτερη (γεωγραφική) γειτονιά τους, στον χάρτη του μέλλοντός μας», ενώ πρόσθεσε πως αυτός ο στόχος εντάσσεται και στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία έχει έντονο αναπτυξιακό, φιλεπενδυτικό και φιλοεπιχειρηματικό χαρακτήρα και πρόσημο. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι συνεργασίες των επιμελητηρίων μπορούν να δημιουργήσουν νέα αναπτυξαική προοπτική» υπογράμμισε.