Να αυξήσει το θετικό περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, με την αδειοδότηση τριών φωτοβολταϊκών σταθμών υπό το καθεστώς του net metering, όπως και με την ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας σε υποδομές σημαντικών ενεργειακών καταναλώσεων, δεσμεύεται η ΕΥΑΘ ΑΕ, όπως γνωστοποιεί στον πρώτο απολογισμό βιωσιμότητας που δημοσίευσε, για τα έτη 2019-2020.

Στόχος του απολογισμού βιωσιμότητας είναι η ενημέρωση μετόχων και καταναλωτών για τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις της εταιρείας, ενώ σε αυτόν καταγράφονται και αναλύονται οι δράσεις και μετρήσεις που διενεργήθηκαν σε όλους τους κρίσιμους δείκτες ESG (Environmental -Social -Governance/ περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση), ενώ θέτονται επίσης οι μελλοντικοί στόχοι της ΕΥΑΘ ΑΕ. Ο απολογισμός της ΕΥΑΘ, όπως αναφέρεται σε σημερινή σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, συντάχτηκε σύμφωνα με τα πρότυπα τoυ οργανισμού Global Reporting Initiative (GRI STANDARDS), το διεθνές πρότυπο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ISO 26000 και τις δέκα Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ Global Compact.

Σχετικά με την κοινωνία, η ΕΥΑΘ στοχεύει στη βελτίωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πελατών της και στη λειτουργία νέου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης αλληλογραφίας και εγγράφων, ενώ υλοποιεί ένα ευρύ πλάνο δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των ευάλωτων ομάδων της.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εταιρικής διακυβέρνησης, δέσμευση της εταιρείας αποτελεί η προώθηση θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στην εφαρμογή -σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ)- συγκεκριμένης πολιτικής για την καταγγελία παραβατικών συμπεριφορών και πράξεων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της δωροδοκίας, καθώς και στην επισκόπηση του κώδικα δεοντολογικής και επαγγελματικής συμπεριφοράς με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

«Το διακύβευμα στη μετά- covid εποχή, συνοψίζεται στη φράση “ενίσχυση της βιωσιμότητας”. Βιώσιμη ανάπτυξη, ανθρωποκεντρική, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφορία. Ο πρώτος απολογισμός βιωσιμότητας της εταιρείας, είναι τα διαπιστευτήριά μας και παράλληλα η δέσμευσή μας για το μέλλον, με προσανατολισμό τη βιώσιμης ανάπτυξης», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε, Άνθιμος Αμανατίδης.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ, επαναλαμβάνει ότι υλοποιεί με συνέπεια το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης 2020 – 2026, συνολικού ύψους 174 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την αναβάθμιση, βελτίωση και επέκταση των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, την εξασφάλιση νέων ποσοτήτων καθαρού πόσιμου νερού για κάλυψη υφιστάμενων και μελλοντικών αναγκών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ανάπτυξη νέων.

Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, στοχεύοντας στην καθιέρωσή της ως φορέα έρευνας και καινοτομίας μεταξύ των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η ΕΥΑΘ παρέχει καθημερινά τις υπηρεσίες της σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια κατοίκους της Θεσσαλονίκης.