Γιάννης Σμυρλής
Γιάννης Σμυρλής
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Εξωτερικών

Τη σημασία του συντονισμού στη χάραξη εξωτερικής, οικονομικής και εμπορικής πολιτικής, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής στο Ετήσιο Ψηφιακό Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Η θεματική ενότητα στην οποία συμμετείχε ο κ. Σμυρλής είχε τίτλο «Η συμβολή της οικονομικής διπλωματίας και των επιμελητηρίων στην προώθηση των εξαγωγών» ενώ το συνέδριο είχε θέμα «Εξαγωγές: Δύναμη Ανάπτυξης και Προοπτικής για την Ελλάδα».

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε πραγματικά αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στα νέα δεδομένα που επέβαλε η πανδημία στην παγκόσμια κοινότητα, θέτοντας σημαντικά θεμέλια για την επόμενη μέρα. Συγκεκριμένα, όπως είπε, αξιοποίησε πολύ αποτελεσματικά τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις της, ενισχύοντάς τις με νέα εργαλεία και τοποθετήθηκε πιο δυναμικά, και λόγω της σημαντικής μεταρρύθμισης του ΥΠΕΞ, στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Ειδικότερα για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι κατάφεραν να αντέξουν κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συγκυρίες, όπως αποδεικνύει και η αξία των εξαγωγών, η οποία, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσιάζει αύξηση κατά 3,2% για το 2020, ενώ κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 η αξία τους είχε περαιτέρω ανοδική πορεία κατά 19,2%, με αποτέλεσμα ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση των εξαγωγών σε 48% επί του ΑΕΠ έως το 2023, από 37% του 2019 να μην φαντάζει πλέον ανέφικτος.

Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε επίσης στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, με τη Γενική Γραμματεία ΔΟΣΕ του ΥΠΕΞ, να αναλαμβάνει το καθήκον να αποτυπώσει με σαφήνεια, σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο τους νέους στόχους, αλλά και να ενσωματώσει τις προκλήσεις της οικονομικής διπλωματίας. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται συγκληθεί, όπως είπε, στο αμέσως προσεχές διάστημα το «Εθνικό Συμβούλιο Εξωστρέφειας» που λειτουργεί υποστηρικτικά στην Enterprise Greece, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Κλείνοντας, ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε τη σημασία της στενής συνεργασίας κυβέρνησης – Περιφερειών – Φορέων – Επιμελητηρίων – Επιχειρήσεων, μέσω στοχευμένων δράσεων και εργαλείων Οικονομικής Διπλωματίας, καθώς επίσης και το σχεδιασμό σύστασης εντός του 2022 «Γραφείων Εξωστρέφειας», ανά περιφέρεια σε συνεργασία με τα τοπικά επιμελητήρια τα οποία θα λειτουργούν ως οι αντένες μας σε κάθε περιφέρεια.