Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και του κόστους ενεργειακής κατανάλωσης των δημοτικών κτιρίων, καθώς και η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην πόλη, αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική Αρχή στον Δήμο Καισαριανής. Έτσι, παράλληλα με τις ενέργειες για τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας με τους όμορους δήμους, ξεκίνησε η προετοιμασία τόσο του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ), όσο και του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), τα οποία αποτελούν κομμάτι του γενικότερου Σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης του δήμου. Στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού, εντάσσεται πλέον και το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Πρόκειται για το πρόγραμμα προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης Η/Ο κανονικής ή υψηλής ισχύος. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης με στόχο την αύξηση χρήσης οχημάτων με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές ρύπων, την ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων υποδομών επαναφόρτισης και τη διαμόρφωση ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά ηλεκτροκίνησης.

Με βάση τη μελέτη που υλοποιείται και στηρίζεται σε δεδομένα, όπως η πυκνότητα του πληθυσμού, το ποσοστό ιδιοκτησίας ιδιωτικών οχημάτων, το ποσοστό χώρων στάθμευσης, αλλά και οι εκτιμήσεις διείσδυσης Η/Ο ανά νοικοκυριό, σχεδιάζεται χωροθέτηση που περιλαμβάνει 14 σημεία διπλής χωρητικότητας (δηλαδή συνολικά 28 θέσεις στάθμευσης/φόρτισης), οι οποίες θα εγκατασταθούν στην πόλη σταδιακά.

Ο δήμαρχος Χρήστος Βοσκόπουλος κάλεσε τους πολίτες της Καισαριανής να συμμετέχουν σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με τα υποψήφια σημεία στάθμευσης και φόρτισης. Δημιουργήθηκε ειδική πλατφόρμα, όπου οι δημότες μπορούν να καταθέσουν την πρότασή τους έως τις 29/11 και όλες οι απόψεις θα συμπεριληφθούν στο Σχέδιο, στο οποίο θα καθοριστεί η τελική χωροθέτηση των θέσεων.