Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας
Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) λειτουργεί από το 1994.
Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας
Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) λειτουργεί από το 1994.
Πηγή Εικόνας: Ευδάπ

Θέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι η υπογραφή της σύμβασης της ΕΥΔΑΠ με το σχήμα Ακτωρ- Άβαξ που θα αναλάβει τη διαχείριση της Ψυττάλειας για ακόμη πέντε χρόνια. Το σίριαλ του διαγωνισμού κράτησε για περισσότερα από δύο χρόνια καθώς μεσολάβησαν δικαστικές προσφυγές όπως και πολιτικές παρεμβάσεις για τη συμμετοχή και άλλων εταιρειών  στην ανάληψη του έργου.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αξιοποιώντας τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, προχώρησε με το αρχικό πλάνο με βάση το οποίο αποκλείστηκαν οι δύο άλλες κοινοπραξίες για τη μη κάλυψη των τεχνικών  προδιαγραφών που περιελάμβανε ο διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου της Ψυτάλλειας. Οι δύο κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή- Suez- Intrakat και η Μυτιληναίος σε συνεργασία με την εταιρεία Κωνσταντινίδης, παρέμειναν τελικά εκτός διαγωνισμούς με δικαστική απόφαση του ΣτΕ.

Να σημειωθεί ότι η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Αποφάσεων (ΑΕΠΠ) είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ- ΑΒΑΞ και για τη μη συμμετοχή άλλων κοινοπραξιών στο διαγωνισμό παρότι η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επιδίωξε να ανοίξει το δρόμο και για τη συμμετοχή και άλλων εταιρειών στη διαχείριση της Ψυτάλλειας.

Η απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Αποφάσεων φάνηκε ότι ήταν μπούσουλας για την απόφαση του ΣτΕ καθώς όπως λένε κάποιοι παρατηρητές η Αρχή στελεχώνεται από έμπειρους και έγκριτους δικαστές, οι οποίοι με τις αποφάσεις τους δεν αποκλίνουν από τις αντίστοιχες αποφάσεις του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου. Βέβαια, άλλοι παράγοντες διαφωνούν με τέτοιες εκτιμήσεις….

Ο βιολογικός καθαρισμός της Ψυττάλειας είναι το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό  έργο που έχει δημιουργηθεί στην Αττική και παράλληλα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού καθιστά τον διαχειριστή ΑΚΤΩΡ φαινομενικά ως τη μοναδική κατάλληλη εταιρεία για τη λειτουργία της Ψυτάλλειας που αφορά εν τέλει τη διαχείριση των λυμάτων του Λεκανοπεδίου. Πρόκειται για ένα  διαγωνισμό συνολικής αξίας 260 εκατ. ευρώ.

Η νέα σύμβαση θα είναι πενταετούς διάρκειας και τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου 2022 ενώ η προηγούμενη απόφαση διαχείρισης (2η ετήσια παράταση της προηγούμενης 5ετους σύμβασης) λήγει 31 Μαρτίου 2022, την οποία … επίσης έτρεχε η «Ακτωρ». Να σημειωθεί ότι η υπογραφή της σύμβασης βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης και δεν τίθεται ζήτημα να χαθεί επιπλέον χρόνος για την υπογραφή της, πλην απροόπτου. Τέλος να σημειωθεί ότι ο αποκλεισμός των υπολοίπων κοινοπραξιών για ελλείψεις στο τεχνικό φάκελο του έργου, στη φάση των προσφορών, φαίνεται σε παρατηρητές ότι καθιστούν την ΑΚΤΩΡ ως σχεδόν μόνιμο διαχειριστή το έργου της Ψυττάλειας, παρά το ότι στο πλαίσιο των διαδικασιών τεκμηριώθηκε ότι και οι άλλες εταιρείες μπορούν να διαχειριστούν τέτοιο έργο.