Σημείο ηλεκτροφόρτισης αυτοκινήτων στο κέντρο των Βρυξελλών
Σημείο ηλεκτροφόρτισης αυτοκινήτων στο κέντρο των Βρυξελλών
Πηγή Εικόνας: Θοδωρής Καραουλάνης - economix.gr

Όπως αποκαλύψαμε νωρίτερα στο economix.gr, το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ετοιμάζουν ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των Δήμων της χώρας που έχουν εγκεκριμένο Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ)

Τα σχέδια ΣΦΗΟ αποτελούν τον (υποχρεωτικό, νομικά – και μάλιστα με προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους για όλους τους δήμους) τοπικό στρατηγικό σχεδιασμό εφαρμογής για την υποδομή υποστήριξης της ηλεκτροκίνησης, δηλαδή είναι μια μελέτη για το πόσοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων απαιτούνται (ή αντέχει το δίκτυο…) και που πρέπει να εγκατασταθούν σε κάθε δήμο. Αναλυτικές τεχνικές οδηγίες για τα ΣΦΗΟ έχει εκδώσει εγκαίρως το ΥΠΕΝ και τα παρουσίασε το economix.gr. Τα ΣΦΗΟ των Δήμων επιχορηγούνται από το Πράσινο Ταμείο με απευθείας χρηματοδοτήσεις στους Δήμους και αποτελούν τα στρατηγικά κείμενα για την ανάπτυξη της ηλεκτροφόρτισης σε όλη τη χώρα με κατά τόπο ανάλυση και διαβούλευση, αλλά δεν αποτελούν στην πραγματικότητα μελέτη εφαρμογής ή εγκατάστασης σταθμών.

Θυμίζουμε ότι οι Σταθμοί Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (και αυτοί με αρχικά ΣΦΗΟ…) αποτελούν τη βασική υποδομή για την προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αφού η βασική αδυναμία που παρατηρείται στη χώρα μας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης είναι η έλλειψη σταθμών φόρτισης. Επίσης σημειώνουμε ότι οι σταθμοί φόρτισης αφορούν κυρίως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά όχι μόνο, καθώς μπορούν, αν το επιτρέπει η κατασκευή τους, να φορτίζουν και κάθε άλλο ηλεκτρικό όχημα (ηλεκτρικό ποδήλατο, πατίνι, μηχανή κλπ)

Πηγή Εικόνας: Pexels Kindel Media

Πως προχωρούν τα ΣΦΗΟ – νέα πρόσκληση από το Πράσινο Ταμείο στους δήμους για χρηματοδότηση

Θυμίζουμε ότι το ΥΠΕΝ, μέσω του Πράσινου Ταμείου, χρηματοδότησε σε πρώτη φάση αρκετούς Δήμους της χώρας για να συντάξουν τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων και αυτή την περίοδο τρέχει ήδη η πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου για τον 2ο κύκλο του προγράμματος σύνταξης σχεδίων ΣΦΗΟ προς τους Δήμους. Η 2η αυτή πρόσκληση ξεκίνσε προχθές με άμεση προθεσμία και δεν εικοινωνήθηκε αρκετά από το ΥΠΕΝ, να σημειώσουμε…. Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ του economix.gr για τον πρώτο κύκλο της πρόσκλησης, με ενδιαφέροντα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία Σεπτεμβρίου του Πράσινου Ταμείου, τα απολογιστικά στοιχεία του πρώτου κύκλου έχουν ως εξής: Ενταγμένοι Δήμοι 254, Έχουν ενεργοποιήσει διαδικασία 241, Έχουν υπογράψει σύμβαση 117, Κατακύρωση διαγωνισμού σε 23, Ολοκλήρωση διαδικασίας διακήρυξης σε 83, Ολοκλήρωση διαδικασίας δημοσιότητας αιτήματος οι 18.

Πράσινο Ταμείο

Στον 2ο κύκλο της πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου, που ξεκίνησε προχθές 11 Οκτωβρίου, μπορούν να ενταχθούν 29 μικροί ηπειρωτικοί και ορεινοί δήμοι έως 10.000 κατοίκων, 34 μικροί νησιωτικοί έως 3.500 κατοίκων, 15 δήμοι οι οποίοι δεν υπέβαλαν πρόταση στην Α’ Πρόσκληση τον Νοέμβριο του 2020, καθώς και 6 εντεταγμένοι δήμοι, οι οποίοι αιτήθηκαν το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου να συμπεριληφθούν στην Β’ Πρόσκληση.

Το εκτιμώμενο ύψος χρηματοδότησης των προτάσεων ανέρχεται σε 3.000.000,00 ευρώ για το 2021, με δυνατότητα αναπροσαρμογής του, ανάλογα με το συνολικό προϋπολογισμό των προτάσεων που θα υποβληθούν. Η Πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή προτάσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πράσινου Ταμείου από σήμερα Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 έως και Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 19:00.

Δείτε εδώ τους επιλέξιμους δήμους στον νέο κύκλο της πρόσκλησης, με τους προεγκεκριμένους μέγιστους προϋπολογισμούς μέχρι 24.000 ευρώ για αυτούς με το μεγαλύτερο πληθυσμό.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του economix για το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που ετοιμάζεται για όσους δήμους έχουν εγκεκριμένα ΣΦΗΟ.