ΑΑΔΕ
ΑΑΔΕ
ΑΑΔΕ
ΑΑΔΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελάχιστη μηνιαία δόση 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ προβλέπει η νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα πανδημικά χρέη που ενεργοποιείται «από ώρα σε ώρα» στην ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στον κόμβο της ΑΑΔΕ. 

Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που βεβαιώθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 και πάγωσαν στη συνέχεια μέχρι το τέλος του έτους. Το ύψος των οφειλών που είναι σε αναστολή φτάνει τα 2,26 δισ. ευρώ και η είσπραξη τους είναι το επόμενο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο για να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα και να αποτρέψει ένα νέο δημοσιονομικό πρόβλημα που θα επηρεάσεις δυσμενώς το έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν χαμηλά τον πήχη για τον αριθμό των φορολογουμένων που θα ανταποκριθούν στη ρύθμιση και για την πορεία της σε βάθος χρόνου.

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν ληξιπρόθεσμες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% ή σε 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Σημειώνεται ότι για όσους επιλέξουν έστω και μία περισσότερη δόση πέραν των 36, όλες οι δόσεις θα είναι έντοκες. Δηλαδή, εάν το χρέος αποπληρωθεί, για παράδειγμα, σε 38 δόσεις, το σύνολο των δόσεων θα είναι έντοκες. Επίσης, δεν μπορούν να ενταχθούν ο φετινός φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν αποτελούν ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά βεβαιωθείσες οφειλές.

Η ρύθμιση αφορά 823.435 οφειλέτες και συγκεκριμένα:

• Πληττόμενες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες

• Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

• Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

• Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Ποιες οφειλές ρυθμίζονται:

• Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).

• Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.

• Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση δεν εντάσσονται οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί και αφορούν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται αυτό το διάστημα.

• Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις που βρίσκονται σε αναστολή.