Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το κύμα ακρίβειας αδειάζει το πορτοφόλι των νοικοκυριών, αφού οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες θα συνεχίσουν να καλπάζουν τους επόμενους μήνες. Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, διατύπωσε την άποψη ότι το κύμα ανατιμήσεων θα κορυφωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

 

Ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι από τις αρχές του νέου έτους το κύμα ανατιμήσεων θα κοπάσει. Επιπλέον, έδωσε την αίσθηση στους εκπροσώπους των ΣΜ ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν πιο χαμηλά με τη λειτουργία του ανταγωνισμού.

 

Οι εκπρόσωποι των ΣΜ που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη δεν τοποθετήθηκαν σχετικά με την πορεία των τιμών και αρκέστηκαν μόνο να πουν ότι η άνοδος των τιμών δεν είναι δικό τους έργο, αλλά των εγχώριων και διεθνών προμηθευτών που ζητούν υψηλότερες τιμές λόγω των διεθνών ανατιμήσεων που καταγράφονται στην παγκόσμια σκηνή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα το κόστος μεταφοράς των κοντέινερ με πλοίο. Πέρυσι, το κόστος ήταν στα 1.600 δολάρια και φέτος έχει εκτοξευθεί στα 12.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσοστιαία αύξηση στα επίπεδα του 650%.

 

Οι εκπρόσωποι των ΣΜ είπαν στον υπουργό ότι τα νέα κόστη θα περνούν στο ράφι διότι δεν μπορούν να τα απορροφήσουν και αρκέστηκαν να μόνο να πουν ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Δηλαδή, η αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα προσπαθούν για καλύτερες τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό για να κρατήσουν τη ζήτηση σε ικανοποιητικά επίπεδα.

 

Το κύμα ανατιμήσεων χτυπά και τα ζυμαρικά και όποια προϊόντα συνδέονται με την πρώτη ύλη που είναι τα σιτηρά. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι ανατιμήσεις στα μακαρόνια εκτιμάται ότι θα είναι σε διψήφια ποσοστά όταν τελειώσουν τα αποθέματα

 

Στέλεχος ΣΜ λέει ότι μπορεί οι αυξήσεις να φτάσουν ακόμη και το 15%. Άνοδος των τιμών αναμένονται και στις μπύρες καθώς τα κριθάρια αποτιμώνται σε πιο υψηλές τιμές. Πάντως για την κατηγορία οι μεγάλες αυξήσεις θα εμφανιστούν από τον ερχόμενο Ιούνιο με τη νέα σοδειά.

 

Η αγορά ξέμεινε από κουτάκια αλουμινίου

 

Η άνοδος των πρώτων υλών έχει οδηγήσει σε ελλείψεις συσκευασίες που φτιάχνονται με αλουμίνιο. Η εγχώρια βιομηχανία αναψυκτικών δεν διαθέτει πλέον κουτάκια αλουμινίου για συσκευασία . Με την παραλαβή των νέων προϊόντων θεωρείται βέβαιο ότι τα αναψυκτικά στο κουτί θα έρθουν στα ράφια με νέες υψηλότερες τιμές. Να σημειωθεί ότι χθες η διεθνής τιμή ανήλθε σε 2.825 δολάρια ο τόνος ενώ έχει κάνει και υψηλότερη τιμή τα 2.848 δολάρια. Οι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή του αλουμινίου θα σπάσει το φράγμα των 3.000 δολαρίων ο τόνος. Τέλος, να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωπο των ΣΜ διαβεβαίωσαν τον υπουργό ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, όπως συμβαίνει σε άλλες αγορές.