Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε  διπλασιασμό του μηνιαίου  παγίου  στους λογαριασμούς  ρεύματος  προχώρησαν  σήμερα  προμηθευτές  ενέργειας  μετά το ράλι ανόδου της Οριακής Τιμής Συστήματος   η οποία «παίζει»  στην περιοχή των 80 ευρώ ανά Mwh.

Από τις αρχές Ιουνίου το μηνιαίο  πάγιο  θα ανέλθει  στα 10 ευρώ  όταν οι καταναλώσεις  ρεύματος  δεν ξεπερνούν  τις 2000 kwh το τετράμηνο. Η αναπροσαρμογή  του παγίου αφορά  όλες τις κατηγορίες  των καταναλώσεων  οι οποίες ακολουθούν  τις αυξήσεις  του ρεύματος . Τα 2,5  και 3 ευρώ πάγιο για τετραμηνιαία κατανάλωση θα πάνε στα 20 ευρώ  από 10 και από  τα 12 στα 24  ευρώ αντίστοιχα .

Μέχρι πρόσφατα οι λογαριασμοί  ρεύματος  στο τετράμηνο  είχαν πάγια  έως 20 ευρώ και με τις νέες αυξήσεις  θα ανέλθει στα 40 ευρώ. Οι διοικήσεις  των  προμηθευτών ενέργειας πήραν την μεγάλη απόφαση  για την  αναπροσαρμογή  των τιμολογίων ρεύματος καθώς το κόστος της ενέργειας  δεν μπορεί να  απορροφηθεί από τις ίδιες τις εταιρείες  και η μία μετά  την άλλη μεταφέρει το κόστος στα νοικοκυριά  και τις επιχειρήσεις.   

Τα κόλπα των προμηθευτών.

 Το κύμα  αυξήσεων  που σαρώνει  την αγορά της ενέργειας  για τα 7,5 εκατομμύρια  νοικοκυριά που διαθέτουν ρολόι  στο σπίτι, τους περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη  όταν ανοίγουν τους νέους λογαριασμούς αφού η συνολική οφειλή  έχει διπλασιαστεί  σε σχέση με πέρυσι.

Η τιμή της kwh έχει ξεπεράσει τα 0,15 ευρώ όταν πέρυσι ήτα στα 0,072  ευρώ.  σημειώνοντας αύξηση 108% .

Πάντως οι προμηθευτές ενέργειας  διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους λέγοντας  ότι η τιμή  της kwh  παραμένει  σταθερή αλλά  αναπροσαρμόζουν τα μηνιαία  πάγια. Οι πωλητές των  παροχών ενέργειας  λένε  άλλο η τιμή της  kwh  άλλο το μηνιαίο πάγιο.

Για να γίνει κατανοητό τι λένε  οι εταιρείες θα επικαλεστούμε  τα «φθηνά»  προγράμματα  που προσφέρουν  στους  πελάτες. Παράδειγμα προτείνουν για ημέρα  και νύχτα  ότι το κόστος της kwh θα  είναι 0,065  η οποία θα παραμένει  σταθερή για όλη την διάρκεια  του συμβολαίου. Ο  πάροχος  με το «φθηνό» τιμολόγιο κρατάει  όμως το δικαίωμα  να αναπροσαρμόζει το μηναίο πάγιο  όταν θεωρεί  ότι το προσφερόμενο  πρόγραμμα δεν μπορεί να καλύψει  το κόστος της ενέργειας αλλά  δεν  προχωρεί σε καμία αλλαγή  στη αρχική τιμή της Kwh  

Ποιοι αφήνουν τους παρόχους  να λένε … παραμύθια  

 Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  παρότι  έχει ρόλο θεματοφύλακα  για  τα όσα  συμβαίνουν  στην αγορά  ενέργειας  έχει αφήσει τους παρόχους  να πουλάνε « φύκια για μεταξωτές  κορδέλες.»  Οι εταιρείες με την ανοχή  της ΡΑΕ  δεν λένε  το πραγματικό  κόστος  της Kwh  και το  κυριότερο τα προγράμματα  της μιας  εταιρείας σε σχέση με κάποια άλλη δεν είναι συγκρίσιμα  για τον  καταναλωτή διότι  εκτός από την αξία της Kwh ο τελικός λογαριασμός  ρεύματος διαμορφώνεται  κι από το μηνιαίο πάγιο  το οποίο στο τετράμηνο  τετραπλασιάζεται.

Παράδειγμα:   Όταν  ένα  πρόγραμμα έχει  ως σημείο αναφοράς  το κόστος της kwh στα  0,065 ευρώ  και το μηνιαίο πάγιο  είναι 5 ευρώ στο τετράμηνο η αξία του παγίου ανέρχεται στα 20 ευρώ. Όταν η κατανάλωση είναι 2000  kwh το κόστος της  αρχικής kwh αυξάνεται  κατά  0,10 λεπτά  του ευρώ και η τελική της τιμή ανέρχεται σε 0,075  ευρώ ανά kwh.

Δεν υπάρχουν  σταθερά και «καθαρά» τιμολόγια  ρεύματος.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο παρελθόν είχε προτρέψει τις εταιρείες να εντάξουν  στα χαρτοφυλάκια τους πρόγραμμα σταθερό  που να περιλαμβάνει  μόνο την τιμή  της kwh, η οποία  να σημειωθεί θα  ήταν  υψηλότερη από το μέσο  όρο της αγοράς   διότι δεν  θα υπήρχαν  ρήτρες ενεργοποίησης  της ΟΤΣ ή του μηνιαίου παγίου. Οι  πάροχοι δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα  της ΡΑΕ  διότι  θα έπρεπε να δώσουν τιμές  άνω  των 0,10  ευρώ ανά  kwh  ενώ  τώρα … πλασάρουν  την τιμή  της στα 0,065  η οποία  παρότι η τιμή παραμένει  σταθερή ο λογαριασμός  του ρεύματος διπλασιάζεται.

 Πριν  από λίγες  ημέρες  καταναλωτής  διαπίστωσε ότι  ο εκκαθαριστικός  λογαριασμός  ρεύματος  του Μαΐου περιλαμβάνει το ποσό των 140,91 ευρώ  και  προήλθε  από τη  ρήτρα ΟΤΣ . Το κόστος  της Kwh  είναι  στα 0,07200 αλλά με την αναπροσαρμογή της ΟΤΣ η τιμή της εκτινάσσεται  στα 0,15 ευρώ ανά kwh. Ο καταναλωτής θα εξοφλούσε το λογαριασμό με 100 ευρώ  ενώ  με τη ενεργοποίησης  της ΟΤΣ  καλείται  να πληρώσει  το ποσό των 240,92 ευρώ  στο τετράμηνο με την κατανάλωση  ρεύματος  να ανέρχεται σε 1656 kwh.