Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανατιμήσεις στα ράφια των σουπερ μάρκετ φέρνει το κόστος ενέργειας το οποίο όσο  αυξάνεται θα επηρεάζει όλο και περισσότερο τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ  μάρκετ όπως κι άλλων κλάδων της βιομηχανίας. Στελέχη του κλάδου τροφίμων αναμένουν  ότι το κόστος του ρεύματος για τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί φέτος τουλάχιστον κατά 8%

 Τα ίδια στέλνουν σήμα ανατιμήσεων στην αγορά σε ευρεία γκάμα  προϊόντων.

 Ήδη οι πρώτες ανατιμήσεις έχουν σημειωθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ στα επίπεδα του 4% και προέρχονται κυρίως από τα κόστη μεταφοράς, σημειώνοντας ότι έχουν ενισχυθεί τα ναύλα των κοντέινερ και συνέβαλλαν και τα αυξημένα κόστη πρώτων υλών όπως είναι των ορυκτών και του πρωτογενή τομέα.

 Ανάμεσα στα προϊόντα που η τιμή του έχει μεταβληθεί βίαια προς υψηλότερα επίπεδα  είναι το ηλιέλαιο .

Τα 1000 ml κοστίζουν άνω των 2,5 ευρώ όταν πριν τις ανατιμήσεις ήταν  στο 1,8  ευρώ.

Τα 5000 ml «αγγίζουν τα 9 ευρώ από 6,5 και 7 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.   

 Οι αρμόδιοι προειδοποιούν ότι οι ανατιμήσεις θα γενικευθούν τους επομένους μήνες και θα αφορά την πλειονότητα των προϊόντων εξαιτίας και της ανόδου του κίστου ενέργειας.

Ειδικά για τις αλυσίδες σουπερ μάρκετ πρόκειται για σημαντικό κόστος στο σύνολο  της λειτουργίας . Μια  αλυσίδα τροφίμων η οποία δεν μπορεί να απορροφήσει το κόστος διότι πρόκειται για μεγάλες καταναλώσεις  ρεύματος σε ετήσια βάση.

 Όταν μια επιχείρηση   παρουσιάζει  καταναλώσεις  ρεύματος σε  πολλά μεγαβάτ με τις τρέχουσες χρεώσεις που διαρκώς μεταβάλλονται σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, απαιτείται τη δέσμευση περισσότερων κεφαλαίων σε σύγκριση με πέρυσι για την πληρωμή του τιμολογίου ρεύματος .

 Οι προμηθευτές με βάση την προβολή που έχουν κάνει  η φετινή κατανάλωση  ρεύματος θα κοστίσει επιπλέον έως 3 εκατ. ευρώ  για μία επιχείρηση  με υψηλές καταναλώσεις.

Τα επιτελεία  των ενεργοβόρων επιχειρήσεων  κατανοούν το νέο πρόβλημα που καλούνται  να αντιμετωπίσουν και σπεύδουν να διορθώσουν τις συμβάσεις με τις προμηθευτές ή να καταφύγουν σε άλλο πάροχο ηλεκτρικής  ενέργειας  με την προσδοκία να εξασφαλίσουν σταθερότητα στη τιμή του ρεύματος.

 Στην ίδια  κατεύθυνση  κινούνται και οι καταναλωτές αναζητώντας σταθερά  τιμολόγια ρεύματος τα οποία να σημειωθεί το κόστος ανά  kWh είναι  υψηλότερη έως  0,030 ευρώ  και «αγγίζουν»  τα 0,10 ευρώ  ανα kWh. Πάντως οι εταιρείες δεν προωθούν στην αγορά  τα αντίστοιχα  προϊόντα διότι δεν θέλουν να χάσουν  το δικαίωμα ενεργοποίησης της ρήτρας  για την Οριακή Τιμή Συστήματος.