Τέλη του 2020 η δημοπράτηση του δικτύου 5G
Δίκτυα 5G
Τέλη του 2020 η δημοπράτηση του δικτύου 5G
Δίκτυα 5G
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ήδη με το 4G, κατά τη διάρκεια της απαιτητικής περσυνής χρονιάς, καταφέραμε να διατηρούμε επαφή, να δουλεύουμε και να μαθαίνουμε από το σπίτι, να παρέχουμε βοήθεια σε απομακρυσμένες περιοχές και να λαμβάνουμε βασικά αντικείμενα στα σπίτια μας.

Η 5η γενιά συστημάτων τηλεπικοινωνίας θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε ακόμη περισσότερο. Θα δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες, νέες δεξιότητες, νέες θέσεις εργασίας, και τολμώ να πω, ένα νέο οικονομικό μοντέλο αυξημένης δημοκρατικότητας και συμμετοχής όλων – ΕΑΝ και εφόσον η πρόσβαση σε δίκτυα 5G είναι προσιτή για όλους.

Δεδομένα τα οποία αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει κάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής της πολιτικής. Είναι ο συνδετικός ιστός πολλών, αν όχι όλων, των άλλων ευρωπαϊκών πολιτικών, από την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας 4.0 έως και την στρατηγική για ένα πιο βιώσιμο διατροφικό σύστημα. Από το πλάνο αντιμετώπισης του καρκίνου μέχρι και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, το 5G μπορεί να συμβάλει θετικά με τρόπους που ίσως δεν έχουμε καν συνειδητοποιήσει.

Καθώς το 5G αναπτύσσεται ήδη σε όλο τον κόσμο και αρχίζει να επεκτείνεται σε ολόκληρη την ήπειρο, δεν είναι όλα όπως φαίνονται. Ορισμένοι έχουν εκφράσει αδικαιολόγητες ανησυχίες και ως εκ τούτου, η πρόσβαση στα οφέλη του 5G δεν είναι ανοιχτή σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ας είμαστε σαφείς. Ο ελεύθερος και ανοιχτός ανταγωνισμός πρέπει να επιτρέπεται εξ’ ολοκλήρου. Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, σε αντίθεση με τις προθέσεις της εργαλειοθήκης 5G, και τους νόμους περί ανταγωνισμού της ΕΕ, έχουν κλείσει τις 5G αγορές τους  σε παρόχους εκτός της Ένωσης, με πρόφαση τις «ανησυχίες για την ασφάλεια».

Αυτό δεν είναι μόνο ανησυχητικό, αλλά αντίκειται στις βασικές αρχές της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν επισημάνει τις ανησυχίες τους σχετικά με αυτό το ζήτημα σε μια διακομματική επιστολή που απευθύνεται στους Εκτελεστικούς Αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager και Valdis Dombrovskis και στον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton (πλήρης επιστολή εδώ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Πράγματι, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής βασίζεται στη διαφάνεια και στις ανοιχτές αγορές, στην εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα για τη διαφύλαξη των κανόνων ανταγωνισμού σε ολόκληρη την Ένωση και της δικαιοσύνης. Αυτές οι βασικές αρχές πρέπει να ισχύουν και σε αυτήν την περίπτωση. Ο ελεύθερος και ανοιχτός ανταγωνισμός πρέπει να επιτρέπεται πλήρως. Η τεχνολογική ουδετερότητα πρέπει να είναι η βάση για όλους τους παίκτες σε αυτόν τον τομέα.

Οι νόμοι δεν πρέπει να κατασκευάζονται έτσι ώστε να αποκλείουν συγκεκριμένες εταιρείες λόγω αβάσιμων ισχυρισμών. Η επείγουσα ανάπτυξη 5G –  απαραίτητη για την Ευρώπη – δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με το κόστος των βασικών αρχών και συνεπώς, σε αντίθεση με τον πυρήνα των ευρωπαϊκών μας αξιών.
Εάν δεν θέσουμε ένα σωστό παράδειγμα σε αυτό το ζήτημα, τότε έχουμε ήδη χάσει εκείνες τις αξίες στις οποίες πιστεύουμε.

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • 5G