Απολιγνιτοποίηση - Εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ
Απολιγνιτοποίηση - Εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέφτουν οι διακόπτες στους σταθμούς «Καρδιά 3»  και «Καρδιά 4» οι οποίες θα τεθούν εκτός λειτουργίας αφού έχουν συμπληρώσει περισσότερες από 30.000 ώρες λειτουργίας.

Η συνολική ισχύ των δύο μονάδων έφτανε τα 540 MW.

Η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να τις θέσεις εκτός λειτουργίας συνδέεται με τον οδικό χάρτη της επιχείρησης που είχε ανακοινώσει από τον Δεκέμβριο του 2019.

Το πρόγραμμα απολιγνιτοποιήσης έχει διάρκεια ζωής μέχρι τα τέλη του 2023.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο δίνει το «παρών» στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ξεκίνησε να υλοποιείται από πέρυσι, με την απόσυρση των δύο μονάδων του Αμυνταίου («Αμύνταιο 1» και «Αμύνταιο 2») συνολικής ισχύος 546 MW.

Το σφράγισμα των δύο μονάδων θα φέρει σημαντικά οφέλη στη ΔΕΗ, αφού η χώρα θα αναπνεύσει και θα μειωθεί το κόστος ρύπων που επιβάλλει η Ε.Ε.

Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης έχει τονίσει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι από οικονομικής άποψης η ΔΕΗ  θα έπρεπε να είχε  ολοκληρώσει το σχέδιο εξόδου των μονάδων παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη.

Ωστόσο η αναγκαιότητα να παραμείνουν οι πιο σύγχρονες μονάδες εν ζωή συμβάλουν  στην ευστάθεια του συστήματος.

Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Κομισιόν  για την υλοποίηση ενός μηχανισμού εφεδρείας με μονάδες λιγνίτη, αλλά με την προϋπόθεση να αποζημιώνεται η ΔΕΗ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν προτίθεται να βγάλει και άλλες  μονάδες εκτός λειτουργίας, καθώς δεν του επιτρέπει ο ΑΔΜΗΕ, ο διαχειριστής του συστήματος, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επάρκεια ενέργειας στη χώρα μας. Ο διαχειριστής θέλει πρώτα να προστεθούν νέες «καθαρές» μονάδες στο σύστημα μεγαλύτερης ισχύος, έτσι ώστε να έχει διασφαλιστεί η ισορροπία του ενεργειακού συστήματος.