Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καλύτερα αποτελέσματα αναμένεται για το 2021 η Autohellas που κατάφερε να παραμείνει κερδοφόρος το 2020 παρά την πανδημία και την κατάρρευση του rent-a-car. Αυτό οφείλεται, όπως είπε ο επικεφαλής της εταιρίας στην πρόσφατη γενική συνέλευση, στο γεγονός ότι προχώρησε στην πώληση στόλου που ήταν αχρείαστος αφού δεν υπήρχε ζήτηση για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, γεγονός που τόνωσε τα μεγέθη της Autohellas. Γι’ αυτό, η εταιρία κατέγραψε, για πρώτη φορά άνοδο, των δεικτών λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA, EBIT) το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Το δ’ τρίμηνο η εταιρεία εμφάνισε άνοδο 13% στα EBITDA (33,95 εκατ. ευρώ) αλλά και άνοδο 68% περίπου στα EBIT κέρδη. Οι δε συνολικές πωλήσεις ήταν μεν μειωμένες αλλά σε ποσοστό 3,9% (131,11 εκατ. ευρώ).

Το rent-a-car επλήγη περισσότερο από την πανδημία, μιας και η δραστηριότητα περιορίστηκε σε μόλις τρεισήμισι μήνες από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Κατά το συγκεκριμένο διάστημα η δραστηριότητα ανήλθε στο 60-65% αυτής του 2019.

Οι μακροχρόνιες ενοικιάσεις δεν χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, επειδή η ζήτηση για εταιρικό leasing παρέμεινε ή τουλάχιστον οι εταιρίες δεν προχώρησαν σε ακυρώσεις συμβολαίων.

Αλλά και η εμπορία αυτοκινήτων-οι ταξινομήσεις υποχώρησαν 29% το 2020- «άντεξε», καθώς επηρεάστηκε, κυρίως, από την πτώση της ζήτησης για αγορά νέου στόλου από εταιρίες rent-a-car.

Πάντως, η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι η ζήτηση θα είναι περιορισμένη μέχρι και το πρώτο εξάμηνο και βάσει πάντοτε της πορείας των εμβολιασμών.

Η διοίκηση της Autohellas τοποθετεί την ανάκαμψη από το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο και μετά, οπότε αναμένεται ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις βασικές αγορές της Ελλάδας, τονώνοντας την τουριστική κίνηση.

Η εταιρεία εκτιμά ότι η σταδιακή επανέναρξη των μετακινήσεων θα επηρεάσει την απόδοση του Ιουνίου και κυρίως του δεύτερου τριμήνου (Απρίλιος-Μάιος) του 2021 που συνήθως ξεκινάει το τουριστικό ρεύμα.

«Εφόσον τα θετικά σενάρια επιβεβαιωθούν, και σε συνδυασμό με την υπάρχουσα προσπάθεια εκμετάλλευσης της εσωτερικής αγοράς, αναμένουμε να υπάρξει μια μερική ανάκαμψη της ζήτησης του Rent a Car (βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις) σε προ-covid επίπεδα” καθώς και βελτιωμένη χρήση του στόλου στο σύνολο του έτους.