Λουκέτα - κενά εμπορικά καταστήματα στην οδό Σταδίου
Λουκέτα - κενά εμπορικά καταστήματα στην οδό Σταδίου
Πηγή Εικόνας: Νίκος Θεοδοωρόπουλος - economix.gr

Με άγνωστη μέχρι σήμερα την ημερομηνία επανεκκίνησης της αγοράς και με άδεια τα ταμεία των επιχειρήσεων, οι έμποροι λένε ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα… Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα από τη μακρόχρονη παράλυση της αγοράς είναι ορατά και η αυξανόμενη δυσκολία θα αποτυπωθεί με πολλά ακόμη λουκέτα και πιθανότατα αύξηση της ανεργίας τους επόμενους μήνες.

Ακόμη και στην καρδιά της Αθήνας, στο σημείο που υποτίθεται ότι είναι το πιο ακριβό της πόλης και υπήρχαν αντιστάσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια σε κάθε καθοδική πορεία, αρκετοί έμποροι παραδίδουν τα κλειδιά των καταστημάτων και απελευθερώνουν επαγγελματική στέγη για τους επόμενους… Ήδη σε πολλές βιτρίνες μπαίνουν ενοικιαστήρια, ενώ και πολλές αλλαγές έχουν ήδη συμβεί.

Ο πιο εμπορικός δρόμος της Αθήνας, η οδός Ερμού εμφανίζει πλέον, εκτός από εικόνες ερημιάς από κόσμο, ακόμη και άδεια καταστήματα, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ στο παρελθόν.

Το ίδιο συμβαίνει και στους γύρω δρόμους και την ευρύτερη περιοχή, με κάποιους από τους επιχειρηματίες να βάζουν λουκέτο εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, η οποία έβαλε τέλος σε επιχειρήσεις που λειτουργούσαν για πολλά χρόνια, ακόμη και για περισσότερα από 20 χρόνια.

Το πιο τρανό παράδειγμα είναι η πρόσφατη αλλαγή σε μια ιστορική γωνία της Αθήνας. Το «δίφατσο» ιστορικό κατάστημα του κοσμηματοπωλείου ΖΟΛΩΤΑ στη γωνία Κολοκοτρώνη και Σταδίου, απέναντι από την παλιά Βουλή ιαι το κτίριο του ΜΤΣ, έκλεισε πριν λίγους μήνες… Ήδη τη θέση του πήρε κατάστημα γνωστής εταιρείας ρολογιών και κοσμημάτων ευρύτερης «λαϊκής» απήχησης….

Στη οδό Νίκης, απέναντι από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η ταμπέλα του καταστήματος – φούρνου «Απολλώνιον» κατέβηκε στα μέσα Ιανουαρίου και στη θέση του ανέβηκε η επιγραφή NATTSU (καφές και ξηροί καρποί). Ήταν το τελευταίο κατάστημα άρτου κλπ στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος, αφού δύο ακόμη καταστήματα είχαν κλείσει τον τελευταίο χρόνο σε παραπλήσιους δρόμους.

Στην οδό Σταδίου το κατάστημα του ζαχαροπλαστείου Κωνσταντινίδη κατέβασε ρολά και λίγα μέτρα πιο κάτω κατάστημα με παπούτσια επίσης παρέδωσε άδεια την επαγγελματική στέγη στον ιδιοκτήτη του. Πιο δίπλα, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο σε στοά επί της Σταδίου, σε σημείου που άλλοτε δεν έβρισκες κατάστημα άδειο ποτέ, εδώ και μήνες κυκλοφορεί αγγελία για κατάστημα με πτωτικές τιμές, που όμως δεν νοικιάζεται.

Δεκάδες είναι τα κλειστά μαγαζιά επίσης εδώ και μήνες στην οδό Φιλελλήνων. Ενώ η αγορά περιμένει να δει πως ακριβώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τα εκατοντάδες, πλέον, καταστήματα εστίασης στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου, που μετρούν πολλούς μήνες κλειστά ή με μόνη option το delivery, που όμως δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες, καθώς μιλάμε για εστιατόρια ή μπαρ με αξιώσεις, που «πουλούσαν» το feeling της διασκέδασης επί τόπου….

Τα λουκέτα των επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς τα όποια αποθέματα υπομονής είχαν απομείνει «κάηκαν» τον Μάρτιο, αφού το άνοιγμα της αγοράς έπαιρνε αναβολή από τη μία εβδομάδα στην άλλη διότι τα κρούσματα σημείωναν άνοδο ξεπερνώντας τα 3000, κατεβάζοντας το πήχη των προσδοκιών.

Αρκετοί επιχειρηματίες φοβούνται πλέον ανοιχτά ότι θα χαθεί και η Πασχαλινή περίοδος δίνοντας την χαριστική βολή σtην εμπορική κοινότητα που βλέπει ότι χάθηκαν οι κόποι μιας  ζωής από τον COVID 19.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας κ Σταύρος Καφούνης αναφέρει ότι έχει ζητήσει την υλοποίηση και 7ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής από τον οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις  με σκοπό να χρηματοδοτηθούν τα απούλητα εμπορεύματα.

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης προτείνει άλλη μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης, δηλαδή να χρηματοδοτηθεί το 50% των παραγγελιών που είχαν κάνει το αντίστοιχο τρίμηνο του Ιανουαρίου Μαρτίου 2020. Παράδειγμα, εάν είχαν αγοράσει προϊόντα αξίας 15.000 ευρώ, να πάρουν από το κράτος το ποσό των 7.500 ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σκέφτεται να δώσει ολιγοήμερη παράταση των χειμερινών εκπτώσεων καθώς ο Μάρτιος χάθηκε. Θα είναι μία τελευταία ευκαιρία στους εμπόρους να χρηματοδοτηθούν από τη αγορά και τους καταναλωτές που θέλουν να ψωνίσουν.

Άγνωστο παραμένει ακόμη το ζήτημα της επίπτωσης του κλεισίματος (ήδη για μία εβδομάδα, με άγνωστη ακόμη την κατάληξη) ενός από τους μεγλαύτερους εμπορικούς δρόμους τροφοδοσίας από την παραγωγική αλυσίδα της Ασίας: της διώρυγας του Σουέζ. Οι καθυστερήσεις στις αφίξεις εμπορευμάτων με κοντέϊνερ από Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς πέφτει πάνω στην αλλαγή σεζόν και την έναρξη της πασχαλινής αγοράς. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης εξέφρασε ήδη τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης, από ένα ατύχημα πλοίου πάνω στη διώρυγα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το άνοιγμα της αγοράς από τα μέτρα για την πανδημία, όσο τα κρούσματα σημειώνουν άνοδο ή δεν υποχωρούν και την ίδια στιγμή έχοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρίσκεται στα όρια του.

Οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι δεν θα είναι σε θέση να σηκώσουν στους ώμους τους τη ζημιά που υπέστησαν με το πολύμηνο πάγωμα δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα πιθανόν το μερίδιο των μεγάλων και ισχυρών αλυσίδων του λιανεμπορίου να αυξηθεί του επόμενους μήνες, καθώς λόγω μεγέθους θα είναι πιθανότατα σε καλύτερη θέση να αναχρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους.