Βασίλης Κορκίδης
Βασίλης Κορκίδης
Βασίλης Κορκίδης
Βασίλης Κορκίδης
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά από δώδεκα μήνες ασφυκτικής πίεσης της πανδημίας στην οικονομία, περάσαμε πλέον στο στάδιο πίεσης από την οικονομία στη πανδημία. Η κυβέρνηση εξετάζει διαρκώς ενδιάμεσες λύσεις σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον για να ισορροπήσει τη κοινωνική και οικονομική κόπωση, που εύλογα έχει δημιουργηθεί.

Η στρατηγική εξόδου μπορεί να έχει σχεδιαστεί, αλλά οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν αφήνουν προς το παρόν πολλά περιθώρια στα μέτρα αποσυμπίεσης να ενεργοποιηθούν πλήρως. Το αισιόδοξο της κατάστασης, πέραν του εμβολίου, είναι ότι πλέον βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους του τρίτου ισχυρού κύματος της πανδημίας, αλλά και πολύ κοντά στη σταδιακή άρση του lockdown. Η περίοδος των επόμενων σαράντα μερών θα καθορίσει και την επόμενη μέρα της πανδημίας, γιαυτό στελέχη της κυβέρνησης και ειδικοί επιστήμονες έχουν επιδοθεί στο χρονοδιάγραμμα ώστε εκτός από το λιανεμπόριο να επαναλειτουργήσει η εστίαση πριν το Πάσχα και στα μέσα Μαΐου να ανοίξει ο τουρισμός με τη χρήση του ψηφιακού “ πιστοποιητικού εμβολιασμού”. 

Παράλληλα, αυξήθηκαν τα μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, καθώς ενάμιση μήνα μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε στην Αττική, ο ΕΟΔΥ καταγράφει καθημερινά αύξηση των κρουσμάτων, ενώ εκτιμά πως θα φτάσουν στην κορύφωση τους στο τέλος Μαρτίου. Οι προβλέψεις μάλιστα εκφράζουν την ανησυχία, πως το επιδημιολογικό φορτίο του Μαρτίου θα μεταφερθεί τον Απρίλιο για να εκτονωθεί τον Μάιο, ενώ οι μεταλλάξεις στη μεταδοτικότητα του ιού δημιουργούν δεύτερες σκέψεις στον χρόνο και τον τρόπο επαναλειτουργίας της λιανικής και εστίασης.

Στις προτάσεις της επιτροπής ειδικών και αρμόδιων φορέων, η κυβέρνηση καλείται να πάρει τις τελικές αποφάσεις, έχοντας την επίγνωση ότι κάθε απόφαση συνοδεύεται από υψηλό ρίσκο, δεδομένης της παρούσας κρίσιμης κατάστασης. Η επιτυχία ή αποτυχία της άρσης των περιοριστικών μέτρων εξαρτάται εάν το άνοιγμα της αγοράς θα συνοδευτεί ή όχι από μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, που ήδη βρίσκονται στα όρια τους.

Κατά γενική ομολογία, τα εμπορικά καταστήματα δεν είναι εστίες διασποράς του κορονοϊού, αλλά για να περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος στους εργασιακούς χώρους κρίνεται αναγκαίο να διεξάγεται μεγάλος αριθμός rapid tests σε εβδομαδιαία βάση και να τηρούνται, χωρίς εκπτώσεις, όλα τα μέτρα προστασίας. Το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων ενδέχεται μάλιστα να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις άσκοπες μετακινήσεις, συναθροίσεις, αλλά και συνωστισμό σε υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους, αφού χιλιάδες πολιτών θα επιστρέψουν στην εργασία τους, ενώ οι καταναλωτές θα συνδυάζουν τη καθημερινή μετακίνηση για “ φυσική άσκηση” με τις αγορές τους.

Μετά λοιπόν το “ πράσινο φως” για την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, καθώς και τη διεύρυνση της κυκλοφορίας όλες τις μέρες μέχρι τις 9 το βράδυ, σειρά έχει το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου με αυστηρά μέτρα λειτουργίας. Πάντα υπάρχουν “ υπέρ” και “ κατά” σε μια δύσκολη απόφαση, αλλά το βέβαιο είναι πως η απόφαση για άνοιγμα της αγοράς θα λειτουργήσει ως “ έξοδος διαφυγής” για την οικονομία και ως “ βαλβίδα εκτόνωσης” για τη κοινωνία. Στη τελική μάχη της πανδημίας και της οικονομίας πρέπει να υπάρξει αυτοέλεγχος, αυτοπροστασία και αλληλοσεβασμός. Το στοίχημα είναι μεγάλο και πρέπει να κερδηθεί προς όφελος της ψυχικής υγείας μας και της οικονομικής ζωής όλων._