Γιάννης Σμυρλής
Γιάννης Σμυρλής
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Εξωτερικών

Τον σημαντικό ρόλο του ΣΕΒΕ, “ο οποίος είναι σε θέση να συντελέσει με τρόπο αποτελεσματικό στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων” εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Σημαντικός συνδυασμός εργαλείων και μέσων, που έχουν ως απώτερο στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως επισήμανε ο κ. Σμυρλής, είναι τόσο οι δύο αμιγώς εξωστρεφείς οργανισμοί του υπουργείου Εξωτερικών, η Enterprise Greece και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π), όσο και το δίκτυο των πρεσβειών και των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.).

Ειδικότερα αναφερόμενος στα γραφεία ΟΕΥ, εξήγησε ότι σχεδιάζεται η άμεση αναδιάρθρωσή τους ανά τον κόσμο, με σκοπό την παροχή ουσιαστικής βοήθειας και στήριξης του Έλληνα εξαγωγέα σε σημαντικές αγορές, όπως το Μεξικό, η Ινδονησία και η Νιγηρία, οι οποίες παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και δυνατότητες επέκτασης για την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά όπου προς το παρόν δεν υπάρχει θεσμική παρουσία. Όσον αφορά επίσης, τον Ο.Α.Ε.Π., σχεδιάζεται η άμεση αλλαγή του θεσμικού του πλαισίου με σκοπό την παροχή μιας σειράς νέων προϊόντων για την ασφάλιση, τόσο των εξαγωγών, όσο και των τεχνικών έργων σε νέες αγορές με πολύ ανταγωνιστικούς όρους.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, εξέφρασε επίσης, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τη θερμή υποστήριξή του ως προς τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου (FTA-Free Trade Agreements) που συνάπτει η ΕΕ με σημαντικές αγορές, όπως με την Κορέα, την Ιαπωνία, την Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ, καθώς επίσης και ως προς τις επικείμενες συμφωνίες με τις χώρες MERCOSUR και με την Κίνα. Επισήμανε δε ότι η εξωστρέφεια για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση, διότι απαιτεί επιμονή, επαγγελματισμό, αυστηρή τήρηση προδιαγραφών, ξεκάθαρη στρατηγική και βεβαίως σημαντικά κεφάλαια.