Αντίστροφα μετρά η ολοκλήρωση μίας ακόμη εμβληματικής επένδυσης στην Αττική Ριβιέρα. Ο λόγος για την ανάπλαση της έκτασης 272 στρεμμάτων, που είναι γνωστή ως Αστέρια Γλυφάδας και οι παλαιότεροι θα έχουν γνωρίσει σίγουρα και μέσα από τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Το έργο διαθέτει πλέον, ξεκάθαρο «οδικό χάρτη», καθώς χθες, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτης και την αναθεώρηση της άδειας δόμησης. Η αναθεώρηση αφορά την τροποποίηση μελετών, την αλλαγή μελετητών και επιβλεπόντων μηχανικών στο συγκρότημα πέντε αστέρων, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2022.

Το έτερο κομμάτι της επένδυσης, που τοποθετείται σε 60 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει υποστηρικτικές υποδομές, branded εστιατόρια και υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το φετινό καλοκαίρι. Να θυμίζουμε ότι πριν από τέσσερα χρόνια, η Grivalia Hospitality αγόρασε το 80% της εταιρείας Ναυσικά, με το υπόλοιπο 20% να ανήκει στον όμιλο Παπαθεοχάρη. Ιδιοκτήτρια του ακινήτου είναι η ΕΤΑΔ, με την Ναυσικά να ενοικιάζει μέχρι και το 2081 το ακίνητο.

«Με την αρχιτεκτονική μελέτη που εγκρίθηκε σήμερα από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για τα Αστέρια της Γλυφάδας δίνουμε σημαντική ώθηση στην υλοποίηση της τουριστικής επένδυσης. Καισυνολικά στη δημιουργία της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» δήλωσε, χθες, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.

Τι θα αναπτυχθεί λοιπόν στην έκταση, μέσω μίας επένδυσης ύψους 60 εκατ. ευρώ, της οποίας το project management έχει η Dimand;

Το συγκρότημα, που θα έχει δύο πύλες εισόδου με διακριτές χρήσεις,  για την είσοδο στο συγκρότημα των βιλών και στο κυρίως συγκρότημα, θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 117 κλειδιών που θα είναι υπό τη διαχείριση της αλυσίδας One & Only. Ακόμη, θα κάνουν την εμφάνισή τους 95 επιπλωμένα διαμερίσματα, τα οποία θα προέλθουν από την μετασκευή των 100 bungalows που διαθέτουν επιφάνεια 43 έως 49 τ.μ. Μιλάμε για 95 καμπάνες επειδή, οι πέντε από τις οικιστικές αυτές μονάδες θα συνενωθούν ανά δύο για να δημιουργήσουν σουίτες.

Επίσης, η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει στο δυτικό όριο της έκτασης, την ανάπτυξη 14 ανεξάρτητων κατοικιών, που θα είναι ενεργειακά αυτόνομες, θα διαθέτουν ιδιωτικό υπαίθριο χώρου και πάρκινγκ.

Η αμιγώς οικιστική ζώνη περιλαμβάνει ακόμη 7 κατοικίες 152-199 τ.μ και επτά δωμάτια ξενοδοχείου με επιφάνεια 72–75 τ.μ. Όπως και μία προεδρική σουίτα επιφάνειας 162 τ.μ. που αποτελείται από τρία ανεξάρτητα κτίρια, γυμναστήριο και χώρους προσωπικού.

Στην έκταση, βέβαια, θα δούμε νέα επώνυμα εστιατόρια, τα οποία φιλοδοξείται να λειτουργήσουν το φετινό καλοκαίρι. Όσον αφορά το café bar Dreams, ύστερα από αναπροσαρμογή και αναδιαρρύθμιση, θα μεταφερθεί εντός του κτιρίου, ενώ στην επιφάνεια που βρίσκεται θα προστεθεί εστιατόριο και παιδότοπος.

Θα δημιουργηθούν επίσης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κέντρο αναζωογόνησης και ομορφιάς και χώροι πολλαπλών χρήσεων.

Η προβλεπόμενη δόμηση τοποθετείται σε 21 χιλ. τ.μ., έχοντας μειωθεί κατά 650 τ.μ. «Κούρεμα» κατά 1.900 τ.μ. υπέστη και η κάλυψη, ενώ οι κολυμβητικές δεξαμενές και τα στοιχεία νερού, από 1560 τ.μ. αυξάνονται σε 3950 τ.μ. και 400 τ.μ., αντίστοιχα.

Το συγκρότημα θα έχει και «πράσινο» χαρακτήρα, καθώς χρησιμοποιούνται υλικά σύμφωνα με τους σύγχρονους υγειονομικούς κανονισμούς καθώς και τους αντίστοιχους ενεργειακής απόδοσης και πυροπροστασίας.  Οι λιθοδομές διατηρούνται ως το βασικό στοιχείο διαμόρφωσης των εξωτερικών τοίχων και προστίθενται 2000 τ.μ. φυτεμένα δώματα.

Επίσης:

– Ανασχεδιάζονται οι διαδρομές για την οδική πρόσβαση στο συγκρότημα και την κυκλοφορία οχημάτων και μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με μέριμνα για την προσβασιμότητα ατόμων μειωμένης κινητικότητας σε όλους τους χώρους,

– Προβλέπεται κυκλοφορία ποδηλάτων και νέο δίκτυο πεζοδρόμων

– Διαμορφώνονται δύο αρχαιολογικοί περίπατοι, από το βορειοανατολικό όριο. Οι διαδρομές θα σημαίνονται με ενημερωτικές πινακίδες πληροφοριών των αρχαιολογικών θέσεων και τον κατάλληλο φωτισμό.

– Η ανασκαφή περιφράσεται με τον τύπο περίφραξης που έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, με υλικά που συνάδουν στην αρχιτεκτονική του τουριστικού συγκροτήματος όπως πέτρα και ξύλο. Περιμετρικά της ανασκαφής η κυκλοφορία του επισκέπτη ορίζεται με διαμόρφωση από ελεύθερες προκατασκευασμένες πλάκες από χυτό σκυρόδεμα.

– Δημιουργούνται δυο υπαίθριοι παιδότοποι.

– Σε προέκταση του εκθεσιακού χώρου, δημιουργείται μια αυλή για υπαίθριες καλλιτεχνικές εκθέσεις.

-Το φυσικό ανάγλυφο διατηρείται με μικρές επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων για την εξασφάλιση της ιδιωτικότητας στις μονάδες φιλοξενίας.

– Το υπάρχον πράσινο διατηρείται και εμπλουτίζεται με φυτά της Μεσογείου προσαρμοσμένα στο τοπικό κλίμα, τον χαρακτήρα της υφιστάμενης βλάστησης και τη γεωμορφολογία.