Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμα ινδύνου για το μέλλον των μικρομεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων έκρουσε ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκος Κουγιουμτζής.

«Οι έμποροι μπορεί είναι στα κάγκελα για όσα συμβαίνουν. Είναι μονόδρομος να γίνει ένας ανασχεδιασμός για την επανεκκίνηση της οικονομίας» είπε, προσθέτοντας ότι είναι στο κόκκινο 1 στις 3 επιχειρήσεις και εκτίμησε ότι, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, 1 στις 2 δεν θα αντέξει και δεν θα ανεβάσει τελικά ρολά.

Για την επανεκκίνηση του εμπορίου, ο κ. Κουγιουμτζής επισήμανε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι ουσιαστικά και προς την κατεύθυνση του κουρέματος των χρεών. «Σε ένα ποσοστό κουρέματος και το υπόλοιπο να δοθεί σε πάνω από 120 δόσεις και να πάμε -όπως είπε- σε μια πολιτική επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων και όχι δανείων».

Σύμφωνα με τον κ. Κουγιουμτζή, όλα αυτά τα δάνεια συσσωρεύονται και μαζεύονται κάτω από το χαλί και «κάποιοι στιγμή καλούμαστε να τα αποπληρώσουμε έστω και αν πηγαίνουν προς τα πίσω». Πρόσθεσε ότι η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει σε επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, προκειμένου να στηριχθεί η ήδη υπάρχουσα επιχειρηματικότητα και μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2 και 3 σε μη επιστρεπτέες.

Ο κ. Κουγιουμτζής σχολιάζοντας το επερχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου σημείωσε ότι «όσο είμαστε ανοιχτοί οι ανάσες αυτές υπάρχουν γιατί ξέρουμε πως να επιχειρούμε και να έχουμε καλές τιμές μιας που οι εκπτώσεις τώρα έχουν παραταθεί. Πρόταση μας είναι να ανοίξουν σταδιακά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπου τηρήθηκαν στο ακέραιο τα πρωτόκολλα, ανάλογα με τα τετραγωνικά αλλά και το sms».