Η Ολομέλεια της Βουλής
Η Ολομέλεια της Βουλής
Η Ολομέλεια της Βουλής
Η Ολομέλεια της Βουλής
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με δίωρη καθυστέρηση λόγω καιρικών συνθηκών, θα συνεδριάσει στη Βουλή η Ολομέλεια, με αντικείμενο τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τις διατάξεις για την ενσωμάτωση της Οδηγίας που αφορά στην παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων και τις ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά.

H πανδημία του κορονοϊού εκτόξευσε τις εγγραφές συνδρομητών στα κανάλια παροχής οπτικοακουστικών υπηρεσιών, ενώ καταγράφεται στροφή των χρηστών στις ψηφιακές υπηρεσίες, ως διέξοδος στον περιορισμό που επιβάλλουν οι συνθήκες. Στοιχεία στα οποία έγινε αναφορά κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δείχνουν ότι τα παιδιά δεσπόζουν ως η κατηγορία που είδε την πλέον σημαντική αύξηση ως ποσοστό καταναλωτών οπτικοακουστικού υλικού.

Πρόκειται για τους μαθητές του συνόλου των εκπαιδευτικών βαθμίδων που βρέθηκαν τόσο εκτός σχολικής τάξης, όσο και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, που περιορίστηκαν δραματικά στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού. «Για τους χρήστες αυτούς, η Οδηγία που ενσωματώνεται σήμερα περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων που τους προστατεύουν» αναφέρει η κυβέρνηση.

Η Οδηγία επεκτείνει συγκεκριμένους οπτικοακουστικούς κανόνες σε πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο, καθώς και σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο που διαμοιράζεται σε συγκεκριμένα μέσα επικοινωνίας. Υιοθετεί ρυθμίσεις για το οπτικοακουστικό περιεχόμενο σε όλες τις μορφές προβολής και αναπαραγωγής του.

Με τις προωθούμενες διατάξεις επιδιώκεται η προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο τόσο στην τηλεόραση όσο και στις υπηρεσίες βίντεο κατά παραγγελία. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι οι πλατφόρμες ανταλλαγής βίντεο πρέπει να θεσπίζουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων.

Στο νομοσχέδιο εισάγονται και ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά, όπως η παροχή ευελιξίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσμετρούν στους εργαζομένους τους ποσοστό έως 15% από προσωπικό που απασχολείται με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες για τις ανάγκες του συγκεκριμένου σταθμού. Επίσης, ενθαρρύνεται η υλοποίηση επενδύσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε πρόγραμμα, εξοπλισμό και υποδομές, μέσω της δυνατότητας απομείωσης της ετήσιας δόσης της άδειας για το έτος 2020 κατά το αντίστοιχο ποσό.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου απαλλάσσονται οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί από την καταβολή του 1,5% των ετήσιων διαφημιστικών εσόδων τους για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων, και από τον ειδικό φόρο διαφήμισης συντελεστή ύψους 5% έως 31/12/2022.

Εισάγεται, επίσης, η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η κάλυψη οφειλόμενων εισφορών των ΜΜΕ προς τον φορέα επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού τους για τα έτη 2017 έως 2020. Παρέχεται, εξάλλου, η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών εργοδοτικών εισφορών προς τον ΕΔΟΕΑΠ για τα έτη 2017 έως 2020 σε 72 δόσεις.

Η ενημέρωση

Στο στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου, που προηγήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρέθηκαν το περιεχόμενο της ενημέρωσης από τη δημόσια τηλεόραση αλλά και οι διατάξεις για τις αποδοχές προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και τις αμοιβές στελεχών στην ΕΡΤ, καθώς τις αποδοχές προέδρου και γενικού διευθυντή του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ιδίως για τη δημόσια τηλεόραση, θρυαλλίδα για τη σφοδρή αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έγινε ανυπόγραφο σημείωμα με οδηγίες για τον τρόπο προβολής εικόνων από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ικαρία.

Η δημόσια τηλεόραση

Η ενημέρωση από τη δημόσια τηλεόραση είναι θέμα που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και της σημερινής συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Στη βάση δε όσων ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα, για την ανάγκη η διοίκηση της ΕΡΤ να ορίζεται με απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο.

«Δεν είναι είναι σοβαρή αντιπολίτευση να ζητάμε από την ΕΡΤ, από την κυβέρνηση, να απολογηθεί για ένα ανώνυμο χαρτί, το οποίο διαψεύδεται στη πράξη» απάντησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι εικόνες από την Ικαρία και την οικία Στεφανάδη «έπαιξαν» στα δελτία της δημόσιας τηλεόραση και συνεπώς είτε υπήρξε ντιρεκτίβα που δεν ακολουθήθηκε στην ΕΡΤ είτε δεν υπήρξε ντιρεκτίβα. «Να κάτσουμε να κάνουμε συζήτηση αν πρέπει μια φωτογραφία να παίξει 3,4,5 δευτερόλεπτα, να κάτσουμε όλοι μαζί διακομματικά να συντάσσουμε και το δελτίο ειδήσεων. Και αναρωτιέμαι, ένα ανώνυμο χαρτί, κάποιος το κόλλησε, θέλετε να είναι ανόητος, θέλετε να είναι κακόβουλος, θέλετε να είναι να πω την αγαπημένη λέξη της Αριστεράς “προβοκάτορας”, κάποιος καλοθελητής το βγάζει και αμέσως φωτογραφία και αμέσως διαδίδεται», είπε ο κ. Λιβάνιος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι προβοκάτσια το ανώνυμο σημείωμα με τις οδηγίες στην ΕΡΤ.

Καθώς, δε, η δημόσια τηλεόραση «έπαιξε την επίμαχη φωτογραφία», όπως τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί από την απορία τού «γιατί επί των δικών του ημερών, αυτή η φωτογραφία δεν έπαιζε ποτέ». «Είστε εσείς που είπατε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης φασίστα», σημείωσε ο κ. Λιβάνιος, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αντέτεινε ότι «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε στη χώρα όταν γίνονταν παρεμβάσεις για να μεταδοθούν από την ΕΡΤ ολόκληρες οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, όταν παρουσιαστές της ΕΡΤ ενημερώνονταν στον αέρα ότι θα είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ όταν στα δελτία της ΕΡΤ γίνονταν κεντρικό ζήτημα δημοσκοπήσεις εταιρειών που δεν βρίσκονταν πουθενά στον χάρτη».

Ο υφυπουργός απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Ζούλα στην κορυφή της ΕΡΤ, αναφερόμενος σε πρόσωπα που ενώ είχαν θέσεις ευθύνης στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα κατέχουν κρίσιμες θέσεις στην Κουμουνδούρου.

Τα κόμματα

«Δίνουμε την κατάλληλη ώθηση στην ΕΡΤ ΑΕ να καταστεί ένας σύγχρονος πάροχος υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας, εφάμιλλος – αν όχι καλύτερος – αντίστοιχων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα με σεβασμό στον σκοπό της παροχής δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας και της συμβολής στην ενημέρωση, τη μόρφωση και την ψυχαγωγία του ελληνικού λαού», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Παναγής Καππάτος, και πρόσθεσε: «Έχει γίνει, άλλωστε, ήδη, ευδιάκριτη η σημαντική αλλαγή που έχει επέλθει στη φυσιογνωμία της ΕΡΤ τους τελευταίους μήνες, μία αλλαγή που εντοπίζεται στην κουλτούρα διοίκησης, τη διάρθρωση των τηλεοπτικών προγραμμάτων και πολύ περισσότερο την προσαρμογή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στον νέο πολυεπίπεδο ψηφιακό κόσμο».

Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε τη μετατόπιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον ψηφιακό κόσμο, για να υπογραμμίσει την «ανθεκτικότητα» που πρέπει να επιτευχθεί, «την ικανότητα, δηλαδή, της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς να αντέξει την κρίση, να προσαρμοστεί στο νέο ψηφιακό τοπίο και να θωρακιστεί από κραδασμούς που μπορεί και πρέπει να αποφύγει». Με δεδομένο το γεγονός πως η επόμενη μέρα και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα απέχει κατά πολύ από εκείνο που γνωρίζουμε σήμερα, «είναι σημαντικό να προνοήσουμε ώστε οι μεταβολές που θα επέλθουν να αποκτήσουν σύντομα θετικό πρόσημο» είπε ο κ. Καππάτος.

«Κραυγαλέες εξυπηρετήσεις» κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωράει, εν μέσω κρίσης, στην απαλλαγή των καναλαρχών από την πληρωμή των δόσεων για τις τηλεοπτικές άδειες, με έκπτωση που ξεπερνάει το 98%, και με διατάξεις που οδηγούν στη μείωση του ορίου των 400 εργαζομένων στα κανάλια και σε απολύσεις. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι προχωράει σε προκλητικές αυξήσεις μισθών σε «ημέτερους» της ΕΡΤ και του ΑΠΕ. Νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης ήρθε να ρίξει ο τρόπος που καλύφθηκε από τη δημόσια τηλεόραση το γεύμα στην οικία του βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη στην Ικαρία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει ότι υπήρξε «ραβασάκι λογοκρισίας» προκειμένου να μην προβληθούν εικόνες από το μπαλκόνι στην κατοικία του βουλευτή της ΝΔ. «Ακόμη και ο πιο φιλικός στην κυβέρνηση πολίτης καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένας αόρατος αρχισυντάκτης που δίνει γραμμή σε όλα τα συστημικά ΜΜΕ. Ο αόρατος αρχισυντάκτης κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου και έχει “πλοκάμια” σε όλα τα ΜΜΕ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από τον διορισμό του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κ. Μητσοτάκη, του κ. Ζούλα, σε πρόεδρο της διοίκησης της ΕΡΤ, που με τον σημερινό νόμο η κυβέρνηση τού δίνει και μισθό αρεοπαγίτη», ανέφεραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο κλίμα και ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, χαρακτήρισε πρόκληση «την ώρα που καλούμε τους πολίτες να κλειστούν από τις έξι το απόγευμα στα σπίτια τους και να τηρήσουν τα μέτρα που εισηγούνται οι επιστήμονες με ευλάβεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, κυβερνητικά στελέχη -και κυρίως ο πρωθυπουργός- συνωστίζονται για να γευματίσουν». Εξίσου προκλητική, όπως σημείωσε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, είναι και «η παρέμβαση για να αποσιωπηθεί από τα δημόσια μέσα, από τα μέσα ενημέρωσης, το γεγονός και το ανυπόγραφο σκονάκι», το οποίο «είναι παραπάνω από σίγουρο ότι υπήρξε». Ως προς τα δύο «επίμαχα» ζητήματα, δηλαδή ο αριθμός των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και η έκπτωση στη δόση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, για την άδεια, το Κίνημα Αλλαγής έχει τονίσει ότι πρώτον, η αξιολόγηση του πλαφόν των εργαζομένων πρέπει να γίνει μετά την πανδημία και μέχρι τότε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας για όλα -ανεξαιρέτως- τα μέσα και δεύτερον, να υπάρξει διευκόλυνση στην καταβολή του ετήσιου μισθώματος, ακόμα και με μετακίνηση για όσο χρόνο θα διαρκέσει, όχι όμως διαγραφή. Προτείνει, επίσης, ανάλογη ρύθμιση να υπάρξει για τα περιφερειακά κανάλια, με καταβολή μέρους του μισθώματος που αφορά τη Digea.

«Η περίπτωση της ΕΡΤ είναι μια ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση για το πώς τα αστικά κόμματα -η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής- ενώ συμφωνούν στην ουσία της πολιτικής, τσακώνονται για το ποιος έχει το πάνω χέρι στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, και επεσήμανε ότι η γραπτή οδηγία για το τι έπρεπε να προβληθεί από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία «δεν αποτελεί μόνο άθλια προσπάθεια λογοκρισίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αποτελεί και απόδειξη για τη μεταχείριση της ΕΡΤ ως κυβερνητικό φερέφωνο».

Ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ είπε ότι και η ευρωενωσιακή Οδηγία και οι άλλες διατάξεις έχουν στόχο την «κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την πλήρη υποταγή της ενημέρωσης στις απαιτήσεις της κυρίαρχης τάξης και ιδεολογίας». Σύμφωνα με τον κ. Συντυχάκη, αντί η κυβέρνηση να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, χαρίζει την ετήσια δόση που πρέπει να καταβάλλουν οι καναλάρχες για την απόκτηση άδειας, και από την άλλη, ταυτόχρονα, επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

Απολύσεις στα ΜΜΕ, «με πολλά ακόμα τεχνάσματα» που θα χρησιμοποιήσουν οι καναλάρχες, προέβλεψε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας και υπογράμμισε ότι τα 3,5 εκατομμύρια, «που χαρίζονται στους καναλάρχες», δεν είναι χρήματα της κυβέρνησης αλλά του ελληνικού λαού. Όπως, εξάλλου, τονίζει η Ελληνική Λύση, «την ίδια ώρα που τα περιφερειακά κανάλια οδηγούνται ουσιαστικά σε οικονομική εξόντωση, τους αφαιρείται, όμως, μία πολύ σημαντική πηγή εσόδων από τη μετάδοση τηλεοπτικών διαφημίσεων και χρονοθυρίδων τηλεπώλησης». Αναφορικά με τις ανώνυμες οδηγίες στην ΕΡΤ για τον τρόπο προβολής της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ικαρία, ο κ. Χήτας παρατήρησε πως ακόμα και αν δεν υπήρξε ποτέ, “υπάρχουν τα non paper στον χώρο της δημοσιογραφίας», με οδηγίες ποιον να στηρίξουν τα ΜΜΕ και ποιον να αποδομήσουν. Γενικότερα, η Ελληνική Λύση θέτει ζήτημα για την παραβίαση των αρχών της πολυφωνίας από τα ΜΜΕ, όπως υποστήριξε.

«Τους μήνες που διαχειρίζεται τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ένα πράγμα έχουμε δει μόνο: Χειραγώγηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, υποκρισία, ψεύδη και ειρωνεία από πλευράς της», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, η σημείωσε, ωστόσο, ότι «δυστυχώς, η ΕΡΤ ποτέ δεν λειτουργούσε ανεξάρτητα είτε είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία είτε τα υπόλοιπα κόμματα του μνημονιακού τόξου».

«Πλέον, η ΕΡΤ έχει εργαλειοποιηθεί και πραγματικά η Νέα Δημοκρατία έχει πάει την όλη χειραγώγηση της δημόσιας τηλεόρασης σε άλλο επίπεδο», πρόσθεσε. Αναφορικά με τις διατάξεις για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ και να στηρίξει όσους έχουν «χτυπηθεί» από τα «οικονομικά απόνερα της πανδημίας», «χαρίζει χρήματα στους καναλάρχες» και προχωρά σε «εξυπηρετήσεις των ιδιοκτητών των συστημικών μέσων» και σε εξυπηρετήσεις «γαλάζιων παιδιών».