Κέντρο_Εμπορίου_Ιωάννινα [Μπράτης Ιωάννης / pressonline.gr]
Κέντρο_Εμπορίου_Ιωάννινα [Μπράτης Ιωάννης / pressonline.gr]

Αναμφίβολα το 2020 ήταν μια καταστροφική χρονιά για το λιανεμπόριο. Η πανδημία και η απόφαση της κυβέρνησης για μακροχρόνιο κλείσιμο του κλάδου αυτού, έχει δημιουργήσει αγωνία στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Μόνη ελπίδα επί του παρόντος, τα όποια μέτρα στηρίξης, αρκετά από τα οποία χρηματοδοτούνται από πόρους της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η ελπίδα ότι η εκστρατεία εμβολιασμού της νέας χρονιάς θα ωθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας σε θετικά πρόσημα. Σε αυτή την επανεκκίνηση της οικονομίας οποιαδήποτε παρέμβαση που θα δημιουργεί εικόνα ανανέωσης στην αγορά θα είναι μια ισχυρή τόνωση του οικονομικού κλίματος. Σε αυτόν τον άξονα, θα είναι άκρως επιβοητική η εκτέλεση του έργου για την διαμόρφωση ενός ανοικτού κέντρου εμπορίου στα Ιωάννινα.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση

Η πρόταση για την δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου στα Ιωάννινα, κατατέθηκε και εντάχθηκε τον Μάιο 2019 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014 -2020» που χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος της πολιτικής συνοχής ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ και είναι σύμπραξη του Δήμου Ιωαννιτών και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Η υλοποίηση περιλαμβάνει δύο αξόνες, την παρέμβαση στους γύρωθεν δρόμους, που θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο, και την παρέμβαση στα καταστήματα, που θα πραγματοποιηθεί από το Επιμελητήριο, χωρίς την επιβάρυνση των επαγγελματιών.

Η περιοχή στην οποία σχεδιάστηκαν παρεμβάσεις στο ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης, οριοθετείται από τις οδούς: οδός Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη (από Κάνιγγος μέχρι Ανεξαρτησίας), Ζωής Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Αγίου Νικολάου) και Παρ. Ευαγγελίδη. Συγκεκριμένα, η περιοχή παρέμβασης έχει συνολική έκταση 11.726,82 τ.μ. και συνολικό μήκος 1.725,60 μ.

Ο Δήμος θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του οδοστρώματος της οδού Ανεξαρτησίας και σε αστικές αναπλάσεις και συγκεκριμένα στην ανάπλαση της πλατείας Αγ. Νικολάου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχοντικού Πυρσινέλλα. Ταυτόχρονα, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση τριών βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων με έξυπνα συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων, ενώ θα αναβαθμιστεί και ο φωτισμός των οδών με την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων λαμπτήρων οικονομίας. Παράλληλα το Επιμελητήριο θα αναλάβει δράσεις για την αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων, τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους, καθώς και τη διοργάνωση καλλιτεχνικών δρώμενων για την ανάδειξη της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ήδη τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης του υποέργου για την αναβάθμιση των οδών, που αναλογεί στο Δήμο Ιωαννιτών, η εταιρεία ΤΡΙΠΥΛΟΣ ΑΤΕΒΕ. Αυτό το τμήμα του έργου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε ένα έτος από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Το πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου»

Η δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» στόχευε στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη, ήταν η πρόταση να προέρχεται από την σύμπραξη Δήμου και αντίστοιχου Εμπορικού Συλλόγου ή Επιμελητηρίου. Τελικώς με προϋπολογισμό γύρω στα 100 εκατομμύρια εντάχθηκαν 59 προτάσεις στις οποίες, εκτός από το κέντρο των Ιωαννίνων, περιλαμβάνονται περιοχές στην Άρτα και την Πρέβεζα.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Νέα της Ηπείρου και το pressonline.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]