Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 24ο συνέδριο του Economist: “Roundtable with the Government of Greece”
Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 24ο συνέδριο του Economist: “Roundtable with the Government of Greece”

Μόλις 30 μήνες κράτησε το όνειρο του Σάκη Καλλιτσάντση για τον Όμιλο Ελλακτωρ όταν το καλοκαίρι του 2018 αποκαθήλωσαν τη διοίκηση του Λεωνίδα Μπόμπολα- Δημήτρη Κούτρα στη γενική συνέλευση των μετοχών με τους επενδυτές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχείρημα των αδελφών Καλλιτσάντση.

Ο Σάκης Καλλιτσάντσης κράτησε για 31 μήνες το τιμόνι του ομίλου Ελλάκτωρ αλλά έμελλε να του δημιουργήσει ψηλό κόστος τόσο σε οικονομικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο αφού, ο Σάκης έφτασε στο σημείο να αποπέμψει τον αδερφό του Δημήτρη από την πυραμίδα της διοίκησης και να υποχρεωθεί σε νέες συνεργασίες όπως αυτή των εφοπλιστών Μπάκου- Καϋμενάκη για να διατηρήσει τον διοικητικό έλεγχο του Ομίλου. Το αποτέλεσμα της χθεσινής γενικής συνέλευση το Ελλακτωρ τερμάτισε το όνειρο κατά σχέδια του Σάκη Καλλιτσάντση αφού η πλειοψηφία των μετόχων έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο Ολλανδική εταιρεία Reggeborgh που από σήμερα ανέλαβε τη διοίκηση του Ομίλου.

Τη θέση του προέδρου αναλαμβάνει ο κ. Γ Μυλωνογιάννης μετά την αποχώρηση του κ. Γιώργου Προβόπουλου και τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Άρης Ξενόφος μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την απομάκρυνση του κ. Σάκη Καλλιτσάντση.

Βαθύτατα λαβωμένος βγήκε ο Σάκης Καλλιτσάντσης από την αρχική αναμέτρηση με την διοίκηση του Λεωνίδα Μπόμπολα για να έρθουν στη συνέχεια οι Ολλανδοί να τους δείξουν την… έξοδο.

Το εγχείρημα των αδελφών Καλλιτσαντση για την διοικητική κατάληψη του Ομίλου Ελλακτωρ τον οδήγησε σε υψηλό δανεισμό άνω των 50 εκατ ευρώ από τη Farallon ,η οποία για τη χρηματοδότηση το εγχειρήματος ενεχυρίασε το σύνολο των μετοχών που κατείχαν τα δύο αδέλφια.

Η ζημία υπολογίζεται άνω των 40 εκατ. ευρώ και πιθανότητα να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η συμφωνία του Σάκη Καλλιτσάντση με τους εφοπλιστές Μπάκου- Καϋμενάκή για την αγορά των μετοχών που κατέχει η Farallon.

Ο Σάκης Καλλιτσάντσης ήρθε σε συμφωνία με τους εφοπλιστές για την αγορά του 20,5% των μετοχών της που κατείχε,  μέσω της εταιρείας PEMANOARO LIMITED.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε στις αρμόδιες Χρηματιστηριακές Αρχές στις 15 Ιανουαρίου 2021 και προέβλεπε ότι η αγορά των 44.101.876 μετοχών που αντιστοιχούν στο 20,5822% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας θα γίνει σε 7 δόσεις.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι η INVESCO FINANCE SA θα αποκτήσει 20.600.000 στις 26 Ιανουαρίου στις τιμή των 1,30 ευρώ ανά μετοχή , στις 26 Φεβρουαρίου 3.333.333. Αντίστοιχο αριθμό μετοχών θα αποκτούσαν στις 31 Μαρτίου , στις 30 Απριλίου, στις 31 Μαΐου και στις 30 Ιουνίου.

Η συμφωνία ολοκληρώνεται με την τελευταία αγορά μετοχών 1.835.211 για τις 30 Ιουλίου στην τιμή των 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συναλλαγή που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 Ιανουαρίου η εταιρεία δεν έχει βγάλει ακόμη ανακοίνωση επιβεβαίωσης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά όπως και το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν γνωρίζουν αν έχει πραγματοποιηθεί η συναλλαγή. Άλλωστε η χρηματιστηριακή νομοθεσία προβλέπει ότι το αργότερο σε δύο ημέρες πρέπει να δημοσιοποιηθεί η συναλλαγή και να ενημερωθεί η επενδυτική κοινότητα ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των 25.600.000 μετοχών με δικαίωμα ψήφου.

Πάντως η αλλαγή διοίκηση στον Όμιλο Ελλακτωρ και η επικράτηση των Ολλανδών έφερε άνοδο στη μετοχή. Η τιμή της ενισχύθηκε κατά 3,87% στο 1,48 ευρώ ενώ η αγορά των μετοχών που κατέχουν οι αδελφοί Καλλιτσάντση θα γίνει με μέσο κόστος το 1,38 ευρώ ανά μετοχή για τους δύο εφοπλιστές.

Δηλαδή η αλλαγή διοίκησης δημιουργεί υπεραξίες για το δίδυμο Μπάκου Καυμενάκη ενώ ο μεγάλος χαμένος είναι ο Σάκης Καλλιτσάντσης που προσέφερε το πακέτο μετοχών σε χαμηλότερο τίμημα με σκοπό να παραμένει στη διοίκηση του Ομίλου.