Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη στήριξη των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση, για όσο διάστημα τα καταστημάτα παραμένουν κλειστά λόγω των μέτρων του lockdown για τον κορονοϊό, ζητά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Σε ανακοίνωση του, ο επικεφαλής του ΕΕΑ αναφέρει πως «σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που η πανδημία έπληξε και τη χώρα μας. Σε όλο αυτό το μακρύ και εξαιρετικά δύσκολο διάστημα με τα δύο lockdown, που οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν με κρατική εντολή ή που είδαν τους τζίρους τους να συρρικνώνονται, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έβαζε πάντα ως προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό συνεχίζει να κάνει ως σήμερα. Μόνο που έφτασε η ώρα να βάλει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση. Αυτή την στιγμή η κοινωνία μας δεν κινδυνεύει μόνο από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, αλλά και από αυτές της οικονομικής ύφεσης που προκαλεί η πανδημία.

Σε όλο αυτό το διάστημα, η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ακολούθησε ευλαβικά τις εντολές της κυβέρνησης και συνολικά το επιχειρείν επέδειξε ωριμότητα και σύνεση. Όμως, παρά τις προσπάθειες μας, η μεταδοτικότητα του κορονοϊού δεν έχει ανασχεθεί στο ποσοστό που όλοι θα θέλαμε. Και αυτό γιατί δεν έχουν εκλείψει οι αντικοινωνικές συμπεριφορές με άσκοπες μετακινήσεις και συνωστισμό σε διάφορα σημεία, όπως σε πλατείες, παραλίες, ακόμα και έξω από εκκλησίες όπως είδαμε σε κάποιες περιπτώσεις. Το αποτέλεσμα είναι να παρατείνεται συνεχώς η περίοδος των σκληρών περιοριστικών μέτρων που επιβάλουν μεταξύ άλλων και το κλείσιμο επιχειρήσεων. Όμως όσο παρατείνεται αυτός ο φαύλος κύκλος, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα ακόμα και το 50% των επιχειρήσεων, ενώ ορισμένοι κλάδοι όπως η εστίαση απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή.

Μοναδική ελπίδα σωτηρίας μέρους των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου της χώρας, είναι το άμεσο άνοιγμα τους. Έστω και με τη μέθοδο «παράδοση εντός» ή click in shop. Να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα φυσικής παρουσίας του καταναλωτή σε κάποιο κατάστημα με προκαθορισμένο ραντεβού και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ήδη, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, υπάρχει άμεση ανάγκη για τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, όπως το «κούρεμα» οφειλών και η αποπληρωμή του υπόλοιπου του χρέους τους σε δόσεις που θα φτάνουν τις 120. Όσο καθυστερεί το άνοιγμα τους, έστω και υπό προϋποθέσεις και με αυστηρά υγειονομικά μέτρα, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για περισσότερα μέτρα στήριξης. Είναι πλέον στο χέρι της κυβέρνησης η τελική επιλογή.

Όποια και αν είναι όμως, θα πρέπει να την υποστηρίξει με πράξεις και να μην αφήσει στο έλεος του Θεού εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους που κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην ανεργία. Ζητάμε το αυτονόητο.

Να λειτουργήσουμε με κανόνες. Περισσότερο επικίνδυνη είναι η σημερινή κατάσταση που βλέπουμε παραβατικές συμπεριφορές ενώ επιχειρήσεις και επαγγελματίες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Ας σταθμίσουν τα πράγματα και οι ειδικοί επιστήμονες και ας αποφασίσουν, αναλαμβάνοντας όμως και τις ευθύνες τους για την οικονομική καταστροφή που προκαλούν».