ksenia-nafpaktos [aixmi-news.gr]
ksenia-nafpaktos [aixmi-news.gr]

Προχωρά το έργο «Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός του ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου», το οποίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μετατραπεί σε πόλο τουριστικής έλξης για την πόλη.

Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2020, αλλά λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό καθυστέρησε. Παρόλο όμως που φθάνει στο τέλος του, ακόμα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση στον Δήμο Ναυπακτίας για το πώς θα αξιοποιηθεί και πως θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 2.580.000 ευρώ, αλλά μετά την έκπτωση, υπεγράφη σύμβαση ύψους 976.567 ευρώ. Στην μελέτη προβλέπεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κτηρίου το οποίο για πολλά χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές φθορές.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το Ξενία της Ναυπάκτου εγκαινιάστηκε το 1981 σε οικόπεδο με αρχικό εμβαδόν 15.238 τ.μ., το οποίο δεν επιλέχθηκε από τον ΕΟΤ, αλλά δωρίστηκε από τον Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα, ο οποίος είχε διαμορφώσει εκεί έναν πλούσια δενδροφυτεμένο κήπο, το λεγόμενο «περιβόλι» του. Η αρχιτεκτονική υπογραφή ανήκει στον γνωστό Αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, που έφτιαξε πολλά τέτοια ξενοδοχεία σε όλη την χώρα, μέχρι το 1974. Όταν πέρασε στα χέρια του πρώην Δήμου Ναυπάκτου, ξεκίνησε μια διαδικασία δημοπράτησης προκειμένου να βρεθεί επιχειρηματίας που θα συνεχίσει την λειτουργία του ως ξενοδοχείο. Ο πρώτος επιχειρηματίας που πλειοδότησε ήταν ο Ναυπάκτιος Π. Παπαϊωαννίδης, επί δημαρχίας Κονίδα. Όμως ο επόμενος Δήμαρχος Γ. Νταουσάνης, κατήγγειλε την σύμβαση επαναδημοπρατώντας το έργο. Ο επιχειρηματίας όμως που πλειοδότησε δεν κατάφερε να προχωρήσει το έργο και έτσι το ΞΕΝΙΑ εγκαταλείφθηκε για πολλά χρόνια.

Οι επόμενες προσπάθειες δεν απέδωσαν καρπούς και έτσι η προηγούμενη δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου, το ενέταξε στο ΕΣΠΑ για την δημιουργία εικονικού μουσείου για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, εκθεσιακό χώρο, αίθουσα εκδηλώσεων και ένα κέντρο φιλοξενίας με έξι σουίτες για υψηλούς επισκέπτες, όπως πρέσβεις, εκπροσώπους ξένων κρατών ή πόλεων του εξωτερικού, διανοούμενους που ασχολούνται κύρια με ιστορικά και πολιτιστικά θέματα της Ναυπάκτου, κλπ. Ειδικότερα το μουσείο εικονικής αναπαράστασης της ναυμαχίας της Ναυπάκτου θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο, ενώ στα πρώην δωμάτια του πρώτου ορόφου θα δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος αλλά και τα επιπλωμένα διαμερίσματα φιλοξενίας.

Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν κάνει κάποιες μικρές παρεμβάσεις στον χώρο, όμως η λεηλασία και η καταστροφή ήταν εμφανείς μέχρι να αναλάβει ο εργολάβος την ανακαίνιση. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια καταστράφηκε και ο Κήπος του Νόβα που περιελάμβανε πολλά είδη φυτών και αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της Ναυπάκτου. Εξαιτίας της εγκατάλειψης σιγά – σιγά τα δέντρα ξεράθηκαν και κόπηκαν. Ωστόσο το σχέδιο προβλέπει την φύτευση 78 ειδών δέντρων, θάμνων και αναρριχητικών φυτών με ιδιαίτερη πυκνότητα στις πλευρές του οικοπέδου που γειτονεύουν με δρόμους, ενώ εκτός από τη φύτευσή τους, προτείνεται και η δημιουργία πλακόστρωτων μονοπατιών που ορίζουν τη διαδρομή από το ξενοδοχείο προς την παραλία. Είναι επιθυμία των παλιότερων κυρίως Ναυπακτίων να δουν τον Κήπο να ξαναζωντανεύει καθώς θα δώσει ξανά την παλιά αίγλη στον χώρο.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]