O Υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Χωροταξίας Δημήτρης Οικονόμου σε σύσκεψη
O Υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Χωροταξίας Δημήτρης Οικονόμου σε σύσκεψη
Πηγή Εικόνας: Γραφείο Τύπου ΥΠΕΝ

Με κλασική δομή η νέα Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης και όχι απευθείας στον Υπουργό, μετά τις αποκαλύψεις του economix…

Πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που μόνο το economix δημοσίευσε για την αρχική επιλογή του ΥΠΕΝ να συστήσει υπηρεσία δόμησης στο Υπουργείο υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό, αποτελεί το τελικό κείμενο του χωροταξικού-πολεοδομικού νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από τη Βουλή.

Το economix απεκάλυψε, πρώτο και μόνο, ότι με μια πρωτοφανή μεθόδευση το ΥΠΕΝ σκόπευε να δημιουργήσει Κεντρική υπηρεσία δόμησης υπαγόμενη ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στον Υπουργό! Και διατυπώσαμε πολλά και σημαντικά ερωτηματικά. Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ μας της 3ης Δεκέμβρη για να δείτε όλες τις λεπτομέρειες και τα ερωτηματικά.

ΟΜΩΣ…. Όπως προκύπτει από το ψηφισθέν κείμενο όμως – και χωρίς καμία σχετική αναφορά του ΥΠΕΝ – το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε χωρίς αναφορά στην υπαγωγή της υπηρεσίας απευθείας στον Υπουργό!

Το χωρίο για την ΚΥΔΟΜ (άρθρο 139) από το πρόχειρο κείμενο του ψηφισθέντος χωροταξικού – πολεοδομικού νομοσχεδίου, όπως έχει αναρτηθεί από τις υπηρεσίες της Βουλής

Πρόκειται περί προφανούς αλλαγής στάσης από το ΥΠΕΝ, αφού κατάλαβαν τα προβλήματα και τα πιθανά λάθη που οδηγούσε μια τέτοια επιλογή. Και αφού, φυσικά, το ζήτημα αποκαλύφθηκε στη δημοσιότητα.

Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΕΝ, μόλις κατατέθηκε η τροπολογία και το τελικό κείμενο του ψηφισθέντος νομοσχεδίου (όπως έχει αναρτηθεί στον ιστοχώρο της Βουλής), όπου έχει αφαιρεθεί μια ολόκληρη δευτερεύουσα πρόταση.

Το ΔΤ του ΥΠΕΝ της 3ης Δεκέμβρη 2020 για την κατάθεση τροπολογίας, όπου αναφέρεται ότι η νέα ΚΥΔΟΜ θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό

Σύμφωνα με την ακροτελευταία διάταξη του άρθρου που ψηφίσθηκε (άρθρο 139) η ΚΥΔΟΜ θα αποτελέσει τελικά Γενική Διεύθυνση και θα ισχύουν οι διατάξεις περί επιτελικού κράτους για τη συγκρότηση της, που παραπέμπουν επίσης στο ΠΔ του Οργανισμού του ΥΠΕΝ. Αυτό σημαίνει ότι η νέα ΚΥΔΟΜ θα ενταχθεί οργανικά στο ΥΠΕΝ, προφανώς υπό τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, ως ξεχωριστή Γενική Διεύθυνση και όχι εκτός διοικητικής ιεραρχίας παευθείας στον Υπουργό, όπως ήθελαν αρχικά κάποιοι στο ΥΠΕΝ.

Θυμίζουμε ότι η αρχική σύλληψη της διάταξης, κατά πληροφορίες, χρεώθηκε στον αρμόδιο υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου, που εν τέλει θα έπαιρνε την επίβλεψη της υπηρεσίας και όχι ο Υπουργός. Η αλλαγή της διάταξης πιστώνεται στον Κωστή Χατζηδάκη εν τέλει καθώς μάλλον συνειδητοποίησαν στο γραφείο του κάποια από τα οξύμωρα της ρύθμισης για την υπουργική επίβλεψη μιας υπηρεσίας δόμησης (που δεν υπάρχει σε καμία αντίστοιχη περίπτωση). Παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τα θέματα ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι πρόκειται για «άδειασμα» του Υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει με σωρεία θεμάτων ενδοκυβερνητικές και επικοινωνιακές κρίσεις.

 

Ένα δύσκολο νομοσχέδιο

Το χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το ΥΠΕΝ (και ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή 4/12 αλλά ακόμη αγνοείται η δημοσίευσή του σε ΦΕΚ) δημιούργησε πολλές «ανακατωσούρες» με τις ειδικές διατάξεις που περιελάμβανε, δημιούργησε θέματα (κάποια ήδη αποκαλύψαμε, όπως για τα υψηλά κτίρια) και φέρνει πολλούς προβληματισμούς στην αγορά.

Ήδη όμως, λόγω των πολλών και εντόνων αντιδράσεων, το ΥΠΕΝ στην πραγματικότητα έφερε πολλές τροποποιήσεις σε σχέση τόσο με το κείμενο που παρουσίασε στη διαβούλευση όσο και με το κείμενο που κατέθεσε στη Βουλή. Ιδίως οι διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης υπέστησαν σωρεία αλλαγών που στην ουσία περιορίζουν τις αλλαγές. Το Υπουργείο ωστόσο, όπως γράψαμε, επικοινωνεί ως μεταρρύθμιση το νομοσχέδιο.

Ακόμη και η συζήτηση στη Βουή προκάλεσε μέχρι και πολιτικά επεισόδια, με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να τσακώνονται με τους υπουργούς – και να τους συλλαμβάνει ο τηλεοπτικός δέκτης…

Η πληθώρα νομοτεχνικών αλλαγών, οι επιμέρους τροπολογίες και οι τροποποιήσεις τους μάλλον έχουν οδηγήσει να μην έχει δημοσιευτεί ακόμη σε ΦΕΚ το νομοσχέδιο, καθώς οι αρμόδιοι του Υπουργείου, της Βουλής και του Μαξίμου προφανώς προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τις εκατοντάδες σημειώσεις επί σημειώσεων, με αλλαγές επί των αλλαγών…