Ολομέλεια της Βουλής
Ολομέλεια της Βουλής
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διακομματική σύγκλιση τόσο στα προβλήματα που αφορούν τη νομοθετική ποιότητα όσο και σε αρκετές από τις προτεινόμενες λύσεις διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης του Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΚΕΦίΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών).


Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιος Γεωργαντάς, η Τομεάρχης εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης και η Επιστημονική Συνεργάτιδα του ΚΕΦίΜ, Έφη Στεφοπούλου.

Ο Δείκτης Ποιότητας Νομοθέτησης παρουσιάστηκε φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το ΚΕΦίΜ και αξιολογεί τη συνολική διαδικασία εισαγωγής των νόμων που ψηφίζονται στο εθνικό κοινοβούλιο και εισάγονται στην έννομη τάξη της χώρας μας. Φιλοδοξία του ΚΕΦίΜ είναι ο Δείκτης να εμπλουτίσει τον δημόσιο διάλογο με έγκυρα και μετρήσιμα δεδομένα, και να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο αποτίμησης του νομοθετικού έργου καθώς και οδηγό για καλύτερη νομοθέτηση.

Μερικά από τα κυριότερα ευρήματα του Δείκτη είναι πως:

-Η ποιότητα των νόμων του 2019 (συνολική βαθμολογία στον Δείκτη 50,8/100) ήταν καλύτερη από εκείνη του 2018 (βαθμολογία 45,6/100).

-Η ποιότητα των νόμων (εξαιρουμένων των κυρώσεων) που εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ήταν οριακά καλύτερη από εκείνη των νόμων που εισηγήθηκε η ΝΔ την ίδια χρονιά (51/100 έναντι 50,5/100).

-Η ποιότητα της συνολικής νομοθέτησης (νόμοι και κυρώσεις), που εισηγήθηκε η ΝΔ βαθμολογείται υψηλότερα από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ (59,1/100 έναντι 53,6/100).

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, που συντόνισε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην ανάγκη ο Δείκτης Ποιότητας Νομοθέτησης να γίνει πολιτικά αποδεκτός από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να αποτελέσει οδηγό “ώστε πραγματικά να βελτιωθεί το λογισμικό της δημοκρατίας, που είναι η νομοθέτηση”.

Τη μεθοδολογία και τα κύρια ευρήματα του Δείκτη παρουσίασε ο Συντονιστής ερευνητικών προγραμμάτων του ΚΕΦίΜ Κωνσταντίνος Σαραβάκος, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι “παρόλο που παρατηρούμε ότι η ποιότητα της νομοθέτησης βελτιώθηκε το 2019 σε σχέση με πέρυσι, και σε αυτό θεωρούμε ότι συνέβαλε και η παρουσίαση του περσινού δείκτη, η νομοθέτηση απέχει πολύ από το κράτος δικαίου που θέλουμε να λειτουργεί στην Ελλάδα”.

Σχολιάζοντας, στη συνέχεια, τα πορίσματα του Δείκτη ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιος Γεωργαντάς, τόνισε κατά την τοποθέτησή του: “Η καλή νομοθέτηση αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Ο νόμος 4622/19 για το Επιτελικό Κράτος έχει δομήσει ένα λειτουργικό και ταυτόχρονα αυστηρό πλαίσιο, του οποίου η πιστή εφαρμογή βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του παραγόμενου νομοθετικού έργου. Έτσι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αυξηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος, αποκαθιστώντας παράλληλα την αξιοπιστία συνολικά των κρατικών θεσμών και λειτουργιών”.

Η Τομεάρχης εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι “Η νομοθετική διαδικασία είναι στην καρδιά της ίδιας της δημοκρατικής λειτουργίας. Όμως και αυτή ακόμα η διαδικασία εξελίσσεται, μέσα στις γενικές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις”, τονίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες της για την επίδραση της πανδημίας στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στη δική του ομιλία ο βουλευτής επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης σχολιάζοντας τα πορίσματα της φετινής μελέτης τόνισε: “Το εγχείρημα αυτό του ΚΕΦίΜ είναι πάρα πολύ θετικό, γιατί κάνει κάτι το οποίο στην Ελλάδα δεν το κάνουμε. Μετράμε, και επιτέλους πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε με βάση δεδομένα συγκεκριμένα. Οπότε όταν αποκτήσουν αυτά βάθος χρόνου, με τις μετρήσεις θα μπορούμε να αξιοποιούμε καλύτερα και τα συμπεράσματα”.

Τέλος, η Επιστημονική συνεργάτιδα του ΚΕΦίΜ Έφη Στεφοπούλου, μια εκ των συγγραφέων του Δείκτη, εστίασε κατά την παρουσίασή της στο φαινόμενο των πολυτροπολογιών, δηλαδή μία τροπολογία με πολλές διατάξεις, στο φαινόμενο της ελλιπούς διαβούλευσης, όπου πολλά άρθρα των νόμων δεν είναι διαθέσιμα προς δημόσια συζήτηση, και στα πολλά πεδία πολιτικής που μπορεί να ρυθμίζει ένας νόμος, τα λεγόμενα πολυνομοσχέδια.

Κατά την έναρξη της συζήτησης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ, Νίκος Ρώμπαπας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Intrasoft International και τη νομική υποστήριξη της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ.