Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με εθνικούς πόρους θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η εκταμίευση των χρημάτων από τα ευρωπαϊκά ταμεία θα γίνει μετά τον Ιούνιο του 2021. Η Ελλάδα διεκδικεί προκαταβολές σε 3,9 δις. ευρώ (2,635 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και 1,272 δισ. ευρώ από δάνεια) από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της διπλής δόσης.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου για την Ανάκαμψη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάλης είπε ότι το πρώτο έργο που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέσα στον Δεκέμβριο του 2020 και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα 60 που θα τρέξουν το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τα δάνεια των 12,6 δις. ευρώ (τα 16,4 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις) που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και όχι τα δημοσιονομικά, όπου εκεί το αποτέλεσμα εκεί θα είναι ουδέτερο. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, για κάθε ένα ευρώ δανείου από το Ταμείο, πρέπει να υπάρχει άλλο ένα ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα (μόχλευση).

Εκτός από αναπτυξιακά έργα, το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα προβλέπει ακόμη ισχυρά φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών ώστε να παραμείνουν βιώσιμες μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η πανδημική κρίση και να ενισχυθεί ο ανταγωνιστικός τους χαρακτήρας.