Πηγή Εικόνας: British American Tobacco Hellas

Οι  εκμισθωτές ακινήτων και εργαζόμενοι επιχειρήσεων με αναστολή σύμβασης από 1ης Νοεμβρίου και με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 800 ευρώ, είναι θεωρητικά, μέσα στο «μαύρο σκηνικό» της κρίσης, οι ευνοημένοι των μέτρων στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που πλησιάζουν το γαλλικό «μοντέλο» στήριξης και έρχονται ως συνέχεια του νέου εθνικού lockdown των 30 ημερών και με ανοικτό το ενδεχόμενο της παράτασης ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Από το πακέτο ξεχωρίζει η αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που βρίσκονται ήδη σε αναστολή σύμβασης από 1ης Νοεμβρίου.

Πρακτικά το μέτρο καλύπτει όλους τους μισθωτούς των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ( Θεσσαλονίκη, Σέρρες) οι οποίοι θα πάρουν ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρώ από το κράτος. Οι εργαζόμενοι που θα βγουν από σήμερα σε αναστολή η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ θα δοθεί αναλογικά με την περίοδο που θα βρεθούν εκτός εργασίας. Είναι σαφές ότι το ποσό που λείπει από τις ημέρες εργασίες τους το Νοέμβριο θα συμπληρωθεί από την ίδια την επιχείρηση.

Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, εκτός των άλλων φορολογικών και ασφαλιστικών διευκολύνσεων (παρατάσεις στην πληρωμή δόσεων, οφειλών, υποχρεώσεων όπως ο ΦΠΑ) και της δυνατότητας συμπίεσης του μισθολογικού βάρους μέσω του μέτρου των αναστολών έχουν παράλληλα και την πρόσβαση στο φθηνό κρατικό χρήμα.

Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 ύψους 1 δισ. ευρώ μπορούν να ενταχθούν όλες οι εταιρείες που θα κατεβάσουν ρολά, και ανεξάρτητα της πτώσης στον τζίρο τους θα λάβουν ελάχιστο ποσό ενίσχυσης 2.000 ευρώ. Δεν θα επιστραφεί το 50% του δανείου ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021.

Για 926.777 ιδιοκτήτες ακινήτων που δηλώνουν 3,2 δισ. ευρώ από ακίνητα θεωρείται «συν» η ενίσχυση της αποζημίωσης που υποχρεούνται σε μειώσεις ενοικίων κατά 40%. Αντί για συμψηφισμό φόρων θα επιστρέφεται από το κράτος το 50% αυτής της χασούρας. Το κόστος του μέτρου φθάνει τα 30 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα τα 10 μέτρα στήριξης που ενεργοποιούνται το Νοέμβριο έχουν ως εξής:

1. Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που πλήττονται μπορούν να μπουν σε αναστολή σύμβασης και να πάρουν επίδομα ειδικού σκοπού. Το κόστος υπολογίζεται σε 675 εκατ. για το Νοέμβριο. Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή μέχρι τις 4 Νοεμβρίου θα λάβουν 800 ευρώ (αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή). Επωφελούνται οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που βρίσκονται στις «κατακόκκινες» περιοχές της χώρας. Επιπρόσθετα θα καλυφθεί το Δώρο Χριστουγέννων (κόστος 215 εκατ. ευρώ).

2.Επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργίας τους δεν πληρώνουν τον ΦΠΑ Νοεμβρίου, μέχρι της 30 Απριλίου 2021. Η οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από το Μάιο του 2021. Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ.

3. Οι εταιρείες που αναστέλλουν την λειτουργία τους μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμισμένες οφειλές Νοεμβρίου. Η αποπληρωμή πάει σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης με τις 12/24 δόσεις. Το κόστος υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ.

4.Εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμίσεις χρεών για το Νοέμβριο. Θα τις καταβάλλουν στο τέλος της ρύθμισης. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 27 εκατ. ευρώ.

5. Παγώνουν μέχρι το τέλος του έτους οι δόσεις τραπεζικών δανείων.

6. Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν μετά το Σεπτέμβριο για δυο μήνες. Το κόστος υπολογίζεται στα 308 εκατ. ευρώ.

7. Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020 (κόστος 50 εκατ. ευρώ).

8. Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 μπορούν να μπουν όλες οι εταιρείες που κλείνουν και λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ. Δεν θα επιστραφεί το 50% της ενίσχυσης.

9. Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια. Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Το κόστος υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

10. Προωθείται νέο σχέδιο για παράταση πληρωμής των επιταγών.