FSRU Αλεξανδρούπολης
LNG terminal
FSRU Αλεξανδρούπολης
LNG terminal
Πηγή Εικόνας: Jan Arrhénborg / AGA / Creative Commons

Ο ΔΕΣΦΑ απέκτησε μερίδιο στην επένδυση του έργου του πλωτού σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, η οποία αναμένεται να  διαμορφωθεί στα 300 εκατ. ευρώ. Η σχετική  συμφωνία υπογράφηκε από τον διευθύνων σύμβουλο Nicola Battilana με την ιδρύτρια , μέτοχο της GASTRADE κα. Ελμίνα Κοπελούζου, την GasLog Cyprus Investments Ltd, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη Bulgartransgaz EAD.

 Ο ΔΕΣΦΑ  θα ελέγχει το 20% του έργου και θα συμμετέχει με 60 εκατ. ευρώ στο σύνολο  της επένδυσης. Η συμφωνία όμως υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων ελληνικών  και των ευρωπαϊκών αρχών, είναι το αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς διαδικασίας δέουσας επιμέλειας (due diligence) σε οικονομικές, εμπορικές, νομικές και κανονιστικές πτυχές του έργου. Η κατασκευή της συγκεκριμένης υποδομής στην Ελλάδα θα συμβάλει ενεργά στην ενεργειακή ασφάλεια, ρευστότητα και αποδοτικότητα της χώρας και θα ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη, προσφέροντας ευκαιρίες για νέες εξαγωγές φυσικού αερίου στην περιοχή.

Το FSRU θα βρίσκεται 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με χωρητικότητα αποθήκευσης ΥΦΑ έως 170.000 κυβικά μέτρα και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα υπερβαίνει τα 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

 Η πλωτή μονάδα θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγού μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός 347/2013 της ΕΕ), ένα έργο προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς του ενεργειακού εφοδιασμού, ενισχύει την ανάπτυξη ανταγωνισμού και υποστηρίζει τη δημιουργία ενός Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με προφανή οφέλη για όλους τους τελικούς καταναλωτές. Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2023.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Το έργο του πλωτού τερματικού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη ενισχύει τη θέση της χώρας μας ως διαμετακομιστικού κέντρου φυσικού αερίου για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η κατασκευή αυτού του νέου έργου μέσα στα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες ιστορίες επιτυχίας της ενεργειακής μας πολιτικής. Η εξέλιξη αυτή παράλληλα αναδεικνύει –παρά τους πολύ δύσκολους καιρούς που διανύουμε- την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στη χώρα μας καθώς -όπως είναι γνωστό- η πλειοψηφία των μετοχών του ΔΕΣΦΑ ανήκει σε εταιρείες από την Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο».

Από την πλευρά  του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Nicola Battilana, με την ευκαιρία  της υπογραφής της συμφωνίας  «Είμαστε υπερήφανοι που σε αυτήν την ιδιαίτερη κοινωνικοοικονομική συγκυρία, ο ΔΕΣΦΑ είναι «παρών» και επενδύει σε σημαντικά για την Ελλάδα projectsTo FSRU Αλεξανδρούπολης είναι ακόμα ένα όχημα στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης, της οποίας ο ΔΕΣΦΑ είναι αρωγός, ενώ θα φέρει τη χώρα στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων. Δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε με την τεχνογνωσία μας στην επιτυχημένη λειτουργία του έργου». 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τον ΔΕΣΦΑ ως εταίρο στο έργο. Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας είναι προς αμοιβαίο όφελος και των δύο εταιρειών μας και, το πιο σημαντικό, προς όφελος των καταναλωτών στη ΝΑ Ευρώπη.  Ανυπομονούμε να επωφεληθούμε από τη μεγάλη εμπειρία του ΔΕΣΦΑ στη διαχείριση και τη λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου και να μεγιστοποιήσουμε τις συνέργειες μεταξύ του τερματικού μας και της Ρεβυθούσας. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της περιοχής μας».

Ο ΔΕΣΦΑ, φέροντας τη μακρά εμπειρία που διαθέτει σε σχέση με τη διαχείριση του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, μέσω της συμμετοχής του στο έργο αυτό αποδεικνύει έμπρακτα τη συνεχή προσήλωση και στήριξή του στην ανάπτυξη και στις νέες χρήσεις του φυσικού αερίου, με συνεχείς επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, καθώς και σε εγχώρια και διεθνή ενεργειακά έργα.