Τέλη του 2020 η δημοπράτηση του δικτύου 5G
Δίκτυα 5G
Τέλη του 2020 η δημοπράτηση του δικτύου 5G
Δίκτυα 5G
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ταχύτερο αναπτυσσόμενο τμήμα της παγκόσμιας αγοράς smartphones είναι οι συσκευές, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, αν και η συγκεκριμένη αγορά συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις. Κατά το τρέχον έτος, οι παγκόσμιες πωλήσεις 5G smartphones αναμένεται να αυξηθούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα 1.300% και να φτάσουν τον αριθμό-ρεκόρ των 250 εκατ. μονάδων, από μόλις 18,2 εκατ. συσκευές το 2019.

Σε γεωγραφική βάση, οι πιο δυναμικές αγορές για τις συσκευές, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, είναι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα, άλλωστε, θα έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αναμενόμενη για το 2020 εκτόξευση των πωλήσεων 5G smartphones. Η Ευρώπη θα παραμείνει για το 2020 η τρίτη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, όσον αφορά τις πωλήσεις 5G smartphones.

Όσον αφορά τους κατασκευαστές, η Apple, η Huawei και η Samsung είναι τα τρία κορυφαία brands για την αγορά του 5G. Από κοινού, οι τρεις εταιρείες θα αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα όλων των πωλήσεων 5G smartphones, παγκοσμίως, φέτος.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Strategy Analytics, απ’ όπου προέρχονται οι παραπάνω εκτιμήσεις, το 5G είναι η κύρια μηχανή ανάπτυξης της αγοράς των smartphones τόσο σήμερα, όσο και για την επόμενη δεκαετία.

Παρά τη ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας 5G smartphones, οι προκλήσεις παραμένουν.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, πολλά μοντέλα smartphones, που υποστηρίζουν την τεχνολογία δικτύων κινητών επικοινωνιών πέμπτης γενιάς, παραμένουν πολύ ακριβά. Στο μεταξύ, τα περισσότερα 5G δίκτυα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ο ρόλος του COVID-19

Επιπρόσθετα, οι αναλυτές τονίζουν ότι τα συνεχή κύματα του νέου κορωνοϊού πλήττουν τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών σε “ώριμες” ψηφιακά αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, περιορίζοντας την αγοραστική τους δυνατότητα.

Η αγοραστική αυτή κόπωση μπορεί να μην αποτυπωθεί στις πωλήσεις 5G smartphones, αλλά θα ρίξει βαριά τη σκιά της συνολικά στην αγορά των “έξυπνων” κινητών. Η Strategy Analytics προβλέπει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων θα μειωθούν κατά 9% ετησίως το 2020 λόγω της πανδημίας του COVID-19 και της οικονομικής κρίσης, που αυτή προκαλεί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι πωλήσεις LTE (4G) smartphones, επίσης, θα μειωθούν φέτος ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για συσκευές 5G. Πάντως, οι συσκευές που υποστηρίζουν τις προηγούμενες τεχνολογίες κινητών επικοινωνιών, 2G, 3G και 4G, θα έχουν ακόμη ισχυρές πωλήσεις στην Αφρική.

Πηγή: ΣΕΠΕ – sepenews

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • 5G