ΥΠΕΣ: Έρχεται παράταση για τα κενά ακίνητα
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΥΠΕΣ: Έρχεται παράταση για τα κενά ακίνητα
Τάκης Θεοδωρικάκος
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ θα λάβει ο δήμος Αγίου Δημητρίου από το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης για έργα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Με την ευκαιρία εορτασμού της πόλης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε την περιοχή και αφού προσκύνησε στην εκκλησία του πολιούχου αγίου, περπάτησε στους δρόμους του προαστίου και συζήτησε με κατοίκους και καταστηματάρχες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με τη δήμαρχο, Μαρία Ανδρούτσου και δημοτικούς συμβούλους.

Η κ. Ανδρούτσου υπέβαλε στον υπουργό μια σειρά από αιτήματα για έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στην περιοχή, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Στα έργα περιλαμβάνονται η κατασκευή κολυμβητηρίου και η ανάπλαση του Ασύρματου.

«Πρόκειται για δύο εμβληματικές παρεμβάσεις, οι οποίες ανοίγουν νέες προοπτικές στην πόλη, ιδίως για τους νέους ανθρώπους, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες που αναμένεται να έχει, μετά από αυτά τα σημαντικά έργα. Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ίδιο ισχύει για το δήμο Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να υλοποιήσουμε με ταχύτητα και διαφάνεια το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Από την πλευρά της η κ. Ανδρούτσου έκανε λόγο για «σημαντικές ανακοινώσεις για έργα εμβληματικά για την πόλη μας, που τόσα χρόνια διεκδικούσαν οι πολίτες και εμείς ως αιρετοί, ως άνθρωποι του Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για να γίνονται αυτά πραγματικότητα».

Τα έργα τα οποία έχει σχεδιάσει η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, για να ενταχθούν στο “Αντώνης Τρίτσης”, , είναι:

1. Κατασκευή κολυμβητηρίου και κοινόχρηστου χώρου, ενδεικτικού προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ. Το κολυμβητήριο θα περιλαμβάνει δύο πισίνες (μία αγωνιστική 33m x 21m (ανοικτή) και μία ρηχή εκμάθησης 10m x 12,5m (κλειστή). Η αγωνιστική πισίνα θα είναι κατάλληλη για αγώνες κλασικής κολύμβησης και υδατοσφαίρισης και θα παρέχει, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα παρακολούθησης από κατάλληλες κερκίδες.

Στην παρακείμενη πλατεία, σε ιδιόκτητα ακίνητα 2,96 και 1,37 στρεμμάτων, αντιστοίχως θα διαμορφωθεί κοινόχρηστος χώρος.

2. Βιοκλιματική ανάπλαση πάρκου Ελ. Βενιζέλου (Ασύρματος), με ενδεικτικό προϋπολογισμό 6,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το δημόσιο ακίνητο, εμβαδού 68 στρεμμάτων, που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο. Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο η προβλεπόμενη χρήση είναι Αστικό Πράσινο – Αθλητικές Εγκαταστάσεις. Βασική επιλογή της μελέτης είναι η μεγιστοποίηση του ελεύθερου χώρου πρασίνου, καθώς και η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου, που περιλαμβάνει περιφερειακό δακτύλιο και δίκτυο πεζοδρόμων, περιοχές πρασίνου, υδάτινο στοιχείο, υπαίθριο θεατρικό χώρο, παιδική χαρά, κεντρική και δευτερεύουσες πλατείες, χώρους εκγύμνασης, εκθέσεων και αναψυκτήριο.

3. Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος).

Η πρόταση αφορά σε 45 σχολικά κτίρια του Δήμου Αγίου Δημητρίου και συγκεκριμένα σε: 16 νηπιαγωγεία, 19 δημοτικά, συμπεριλαμβανομένου και του Ειδικού Δημοτικού/Νηπιαγωγείου, και 10 Γυμνάσια – Λύκεια (Γενικά, ΕΠΑΛ, Εσπερινά κ ΕΕΕΕΚ/Ειδικό Γυμνάσιο)

4. Δράσεις ηλεκτροκίνησης στους Δήμους.

Η πρόταση εντάσσεται στις γενικότερες δράσεις περιορισμού μείωσης των εκπομπών CO2 για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και αφορά στην προμήθεια: 5 μικρών οχημάτων (επιβατικά, δίκυκλα, μικρά φορτηγά), 5 μεγάλων οχημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται minibus για την πύκνωση των δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας, καθώς και στην εγκατάσταση 2 σταθμών φόρτισης.

5. Ωρίμανση έργων και δράσεων για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η πρόταση αφορά στη χρηματοδότηση με 500.000 ευρώ για 3 υποέργα μελετών: α. Διαμόρφωση του Δημοτικού Σταδίου, β. Τοπογραφικές μελέτες για διανοίξεις, πράξεις αναλογισμού κ.ά., γ. Ολοκληρωμένη μελέτη (αρχιτεκτονικά, Η/Μ, κ.λπ.) για τη διαμόρφωση δικτύου πεζόδρομων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και έργων βιώσιμης κινητικότητας.

6 Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων.

Η πρόταση αφορά σε δύο έργα, με την προϋπόθεση επίλυσης διαδικαστικών θεμάτων σε συνεργασία με ΚΤΥΠ Α.Ε: Χρήση ανενεργού σχολικού κτιρίου (παλαιό 3ο Δημοτικό) με την μετατροπή του σε Βρεφονηπιακό Σταθμό (μελέτη- κατασκευή) και ανέγερση διδακτηρίου για τη στέγαση του 6ου Γυμνασίου (μελέτη- κατασκευή).