Το πολυτελές αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο BMW i3, συμβάλει στη καλύτερη προσέγγιση της βιωσιμότητας.

Πρόκειται για μια νέα φιλοσοφία ατομικής μετακίνησης σε αστικές περιοχές. Ενέπνευσε και άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων να αφιερώσουν περισσότερη προσοχή στην ηλεκτροκίνηση.

Σήμερα, το πολυτελές γερμανικό ηλεκτρικό μοντέλο δεν είναι μόνο best-seller στην κατηγορία του αλλά και ένα όχημα μηδενικών ρύπων στην πόλη και στις καθημερινές μετακινήσεις προς και από τη δουλειά, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σύμφωνα με έρευνα του 2019 που πραγματοποίησε η Γερμανική Λέσχη Αυτοκινήτου – German Automobile Club (ADAC), οι πελάτες επωφελούνται όχι μόνο από οικολογικής πλευράς αλλά απολαμβάνουν και σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα συνολικά κόστη για ένα BMW i3 ή BMW i3s είναι κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερα συγκριτικά με ενός μοντέλου BMW με κινητήρα εσωτερικής καύσης εφάμιλλων επιδόσεων και με παρόμοιο εξοπλισμό.

Ελήφθησαν υπόψιν όλες οι δαπάνες των οχημάτων – κόστος αγοράς & λειτουργίας και υποτίμηση, με περίοδο ιδιοκτησίας πέντε ετών έκαστο και συνολική χιλιομετρική κάλυψη 75.000 χλμ. Επιπλέον, αντιπροσωπεύει μία νέα άποψη περί πολυτελούς μετακίνησης, στην οποία πέραν της αμιγούς ηλεκτροκίνησης προστίθεται και η βιωσιμότητα.

Η οροφή του κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο CFRP στο εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία.

Η βαφή της πλαστικής εξωτερικής επιφάνειας απαιτεί 75% λιγότερη ενέργεια και 70% λιγότερη χρήση υδάτινων πόρων συγκριτικά με τις συμβατικές διαδικασίες. Το 25% των υλικών που χρησιμοποιούνται για τα εξωτερικά τμήματα από θερμοπλαστικό είναι είτε ανακυκλωμένο, ή παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Μία υψηλή αναλογία ανανεώσιμων πρώτων υλών και ανακυκλωμένων υλικών χρησιμοποιείται και στο εσωτερικό. Η παραγωγή του BMW i3 στο εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία είναι 100% ουδέτερη ως προς το CO2. Ανεμογεννήτριες στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου παρέχουν την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή.

Η αξιολόγηση κύκλου ζωής του premium αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου, έχει ήδη πιστοποιηθεί με ISO από ανεξάρτητους ελεγκτές αμέσως μετά το λανσάρισμά του στην αγορά. Για το σκοπό αυτό, ειδικοί του TÜV Süd ανέλυσαν όλα τα σχετικά στοιχεία και τις αξιολογήσεις, από τα οποία προήλθε το περιβαλλοντικό ισοζύγιο του BMW i3 για ολόκληρο τον κύκλο ζωής του μοντέλου, από την εξόρυξη πρώτων υλών και την παραγωγή, μέχρι τη χρήση και την ανακύκλωση.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, η χρήση ευρωπαϊκού ενεργειακού μείγματος (EU-25) πέτυχε ήδη μία πιθανή μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% περίπου, συγκριτικά με ίδια οχήματα με συμβατικά συστήματα κίνησης. Λειτουργώντας αποκλειστικά με αναγεννητικά παραγόμενη ενέργεια, το αποτύπωμα του CO2 μειώθηκε ακόμα και πάνω από 50%.

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • BMW