Πηγή Εικόνας: helapco.gr

Στη νέα εποχή των ΑΠΕ εισέρχονται δυναμικά τα ΕΛΠΕ, καθώς προχωρούν στην κατασκευή του 4ουφωτοβολταικού πάρκου της Ευρώπης και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα από τη θυγατρική της εταιρεία «ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», με την εξαγορά του ισχυρού χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων που θα κατασκευάσει η Γερμανική εταιρεία «JUWI» στην περιοχή της Κοζάνης και βρίσκεται στο τελικό στάδιο αδειοδότησης.

Η συνολική ισχύ του έργου θα είναι 204 MW και αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα υλοποίησης μιας στρατηγικής που θέλει τα ΕΛΠΕ να συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2025 να έχει εγκαταστήσει μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 600MW και προς τα τέλη της δεκαετίας του 2020 να έχει φτάσει τα 1000 MW.

Η συνολική επένδυση στην Κοζάνη θα ανέλθει σε 130 εκατ ευρώ  με ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία άνω του 35%, ενώ οι περισσότερες από τις 350 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή θα προέλθουν από την περιοχή.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που θα αναπτυχθούν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων, ενώ οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν 16 μήνες, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία κατά το Α’ Τρίμηνο του 2022.

Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από την έκδοση νέων  ομολογιών ονομαστικής αξίας 99,9 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,42%

Αποτελούν μέρος των υφιστάμενων ομολογιών λήξης Οκτωβρίου 2024 και διατέθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, η οποία καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να συνεισφέρει το 75% της έκδοσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κος Ανδρέας Σιάμισιης, με την ευκαιρία υλοποίησης της επένδυσης στην Κοζάνη τόνισε ότι με αυτή μας την επιβεβαιώνουμε έτσι τη στόχευση της ταχείας υλοποίησης της στρατηγικής μας για ενεργειακή μετάβαση και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, παρά την κρίση λόγω κορωνοϊού, συνεισφέροντας παράλληλα στην τοπική, καθώς και την ελληνική οικονομία συνολικά.

Επιπλέον η επιτυχής έκδοση ευρω-ομολόγου, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στο τρέχον ευμετάβλητο περιβάλλον και με τη συμμετοχή της EBRD, σηματοδοτεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη στρατηγική του Ομίλου για ανάπτυξη δραστηριοτήτων με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.