Εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Μηλάκι της ΑΓΕΤ Ηρακλής
Εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Μηλάκι της ΑΓΕΤ Ηρακλής
Εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Μηλάκι της ΑΓΕΤ Ηρακλής
Εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Μηλάκι της ΑΓΕΤ Ηρακλής
Πηγή Εικόνας: ΑΓΕΤ Ηρακλής

Ο όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ αναβαθμίζει περαιτέρω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του εργοστασίου του Βόλου και πραγματοποιεί επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ για την επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας και εναλλακτικών καυσίμων.

Με τον τρόπο αυτό, υποκαθιστά ορυκτά καύσιμα και μειώνει περαιτέρω τις παραγόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο εργοστάσιο του Βόλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Το έργο αυτό ολοκληρώνει το περιβαλλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα 2017-2020, συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ για τη σταδιακή υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων (κάρβουνου και pet coke) στην παραγωγή τσιμέντου στο εργοστάσιο του Βόλου. Μέσω του περιβαλλοντικού επενδυτικού προγράμματος 2017-2020:

– Βελτιώνεται περαιτέρω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του εργοστασίου του Βόλου, έχοντας ήδη πετύχει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά τόνο παραγόμενου τσιμέντου κατά 8,8% το διάστημα 2017-2019,

– Μειώνεται η χρήση ορυκτών καυσίμων στο εργοστάσιο, το οποίο έχει ήδη υποκαταστήσει 29% των ορυκτών καυσίμων από βιομάζα και εναλλακτικά καύσιμα (2019),

– Προσφέρεται βιώσιμη και ορθή λύση, σύμφωνη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, για την ορθολογική διαχείριση και την εκτροπή από την ταφή υλικών που δύνανται να αξιοποιηθούν ενεργειακά,

– Ολοκληρώνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο συνολικό επενδυτικό πλάνο απανθρακοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας του ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, με έργα πράσινης καινοτομίας που έχουν στόχο τη συνεχή μείωση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EU Green Deal).

Το περιβαλλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα 2017-2020 αποτελεί ορόσημο για την αναβάθμιση της περιβαλλοντικής απόδοσης του εργοστασίου του Βόλου και συμπληρώνει σημαντικές επενδύσεις ύψους 17 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, όπως η εγκατάσταση υβριδικού φίλτρου και συστήματος τροφοδοσίας φυσικού αερίου (2010), η κάλυψη των αποθηκών Α’ υλών τσιμέντου (2012) και η εγκατάσταση συστήματος μείωσης εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) (2017).