Στο εργοστάσιο του γκρουπ BMW στο Μόναχο, τα πάντα είναι έτοιμα για την έναρξη της παραγωγής της αμιγώς ηλεκτρικής BMW i4. Μετά από έξι εβδομάδες εντατικών εργασιών μετατροπής, γίνεται επανεκκίνηση της παραγωγής με περίπου 5.000 εργαζόμενους να επιστρέφουν στις θέσεις τους.

Ήδη στο εργοστάσιο έχουν επενδυθεί σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση ενός νέου, βιώσιμου βαφείου και την επέκταση του τμήματος αμαξωμάτων για την παραγωγή της BMW σειράς 3.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μία ιδιαίτερη πρόκληση που αντιμετώπισε η ομάδα ήταν ο περιορισμένος χώρος στις αίθουσες παραγωγής που δυσκόλεψε τις εργασίες μετατροπής και εγκατάστασης. Προηγούμενα συστήματα έπρεπε να αφαιρεθούν και να γίνει η έναρξη λειτουργίας των καινούργιων.

Το τμήμα αμαξωμάτων του εργοστασίου του Μονάχου αποτελεί φωτεινό παράδειγμα έξυπνης, αποδοτικής ενσωμάτωσης, καθώς οι περισσότερες διαδικασίες παραγωγής για την BMW i4 μπορούν να πραγματοποιούνται σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Πρόσθετα συστήματα χρειάστηκαν μόνο για τη συναρμολόγηση του πατώματος και το πίσω τμήμα της BMW i4, επειδή λόγω της ηλεκτροκίνησης και της μπαταρίας υψηλής τάσης διαφέρουν πολύ από τις συμβατικές αρχιτεκτονικές. Η μπαταρία βάρους περίπου 550 κιλών μπορεί να τοποθετείται στο αμάξωμα με ένα νέο, πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα συναρμολόγησης, που χρησιμοποιεί κάμερες οι οποίες ελέγχουν αυτόματα εάν η μπαταρία είναι σωστά τοποθετημένη στη γραμμή παραγωγής. Η μπαταρία μεταφέρεται επίσης στη γραμμή συναρμολόγησης και βιδώνεται στο αμάξωμα τελείως αυτόματα.

Κατά τη διάρκεια μετατροπής του εργοστασίου τις τελευταίες εβδομάδες, η έμφαση δόθηκε κυρίως στην ένταξη της BMW i4 στα υπάρχοντα συστήματα παραγωγής. Ωστόσο, τα συστήματα και οι διαδικασίες μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την παραγωγή της BMW M3, που θα κατασκευάζεται στην ίδια γραμμή παραγωγής.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο κατασκευάζει μία ευρεία γκάμα προϊόντων που περιλαμβάνει όχι μόνο την BMW i4 αλλά και τις εκδόσεις με κινητήρα εσωτερικής καύσης και υβριδικό σύστημα κίνησης για την BMW σειρά 3 Sedan, BMW σειρά 3 Touring και τη νέα BMW M3.