Ο νέος πρόεδρος και δνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσης στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση τω μετόχων της ΔΕΗ, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο νέος πρόεδρος και δνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσης στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση τω μετόχων της ΔΕΗ, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Τα Funds εγκαταλείπουν τη ΔΕΗ και τη θέση τους καταλαμβάνουν μικροί δραστήριοι επενδυτές που νομίζουν ότι τα …πονταρίσματα που κάνουν στη μετοχή της κρατικής  εταιρείας θα τους οδηγήσει στο όνειρο και θα τους κάνει πλουσιότερους σε χρόνο ρεκόρ. Η μετοχή της ΔΕΗ θυμίζει εν μέρει εποχές 1999, καθώς παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις δίνοντας τη ελπίδα στους μικροεπενδυτές να αγοράσουν στα χαμηλά και να ρευστοποιήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών καταγράφοντας υπεραξίες.

Η νέα μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ αναδεικνύει ότι ο βασικός πυλώνας είναι το ευρύ  επενδυτικό κοινό με ποσοστό μετοχών κάτω του 2% ανά χρηματιστηριακό κωδικό, προκαλώντας εύθραυστες ισορροπίες στη μετοχική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με το μετοχολόγιο, το ευρύ επενδυτικό κοινό κατέχει το 42,335% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ πριν την αποχώρηση ξένων θεσμικών επενδυτών η συμμετοχή τους ήταν στο 31,436%.

Σε διάστημα μερικών μηνών της φετινής χρονιάς περισσότερα από 20 εκατ. μετοχές από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια πήγαν στους μικροεπενδυτές, διότι μαγεύονται από τις έντονες διακυμάνσεις της τιμής της μετοχής.

Το Δεκέμβριο του 2019 ήταν στα 4,3 ευρώ, για να υποχωρήσει μέσα στο 2020 στο 1,69 ευρώ. Χθες, έκλεισε στα 3,88 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,67%. Η συμπεριφορά της  μετοχής εξαρτάται αποκλειστικά από τους μικροεπενδυτές, καθώς οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει 34,123% του μετοχικού κεφαλαίου, το ΤΑΙΠΕΔ το 17%, και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης το 3,019%, ενώ το ΙΚΑ είχε στην κατοχή το 2,895% με τον Ενιαίο Φορέα να ενισχύει οριακά τη θέση του.

Από την μετοχική εξίσωση λείπουν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία προχώρησαν σε μείωση των θέσεων τους στη ΔΕΗ, προκαλώντας την ανησυχία στους μικροεπενδυτές, καθώς, όταν θα χρειαστεί να ρευστοποιήσουν, είναι αμφίβολο αν βρεθεί αγοραστής.

Το Horizon Growth Fund δεν εμφανίζεται πλέον στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ, πουλώντας το 3,876% των μετοχών που είχε στην κατοχή του. Με χαμηλότερο ποσοστό στα επίπεδα του 3,523% εμφανίζεται πλέον το Silchester International Investors VALUE Equity Taxable Trust, από 10,76% που κατείχε στο παρελθόν.

Η ανοδική κίνηση της μετοχής, όπως και η καθοδική, είναι αποτέλεσμα των κινήσεων των μικροεπενδυτών που, πιθανότητα, αγοράζουν και πωλούν μέσα στην ημέρα για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους ή να περιορίσουν τις ζημιές τους στα χαρτοφυλάκιά τους. Η αποχή των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων από τη ΔΕΗ μόνο ανησυχία και προβληματισμό μπορεί να προκαλούν για το μέλλον της επιχείρησης.