Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΔΕΗ - flickr

Αύξηση έως 100% εμφανίζουν οι μηνιαίες επισφάλειες της ΔΕΗ με τους καταναλωτές να αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος εξαιτίας και των προβλημάτων  που προκαλεί ο COVID 19.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της επιχείρησης για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο που προκαλούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί, προχωρά στην τιτλοποίηση οφειλών. Η χθεσινή συμφωνία της ΔΕΗ με την JP Morgan για την τιτλοποίηση απαιτήσεων έως 60 ημερών συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ με διοργανωτή της  συναλλαγής ήταν η Finacity Corporation έδωσε …ανάσα στην εταιρεία. .

Το αποτέλεσμα της συναλλαγής είναι ότι η ΔΕΗ εισπράττει το αντίστοιχο ποσό με τις ανεξόφλητες απαιτήσεις να αποτελούν το «σώμα» εγγυήσεων προς την JP Morgan, όμως με τη ΔΕΗ να πληρώνει επιτόκιο στον δανειστή στα επίπεδα του 3,5% .

 Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης είπε  στο economix.gr ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένουν στη ΔΕΗ και οι καταναλωτές θα πρέπει να τις αποπληρώσουν διότι η  επιχείρηση θα εντείνει τα μέτρα είσπραξής. Επισημαίνει ότι η αύξηση των τιμολογίων του περασμένου Σεπτεμβρίου ήταν η αιτία αύξησης των οφειλών από τους ληξιπρόθεσμους  λογαριασμούς και παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα στους παρόχους ενέργειας να αναμορφώσουν την στρατηγική τους. Ακόμη η αύξηση των τιμολογίων συνέβαλε και στην απομάκρυνση της καλής πελατείας  που αναζήτησε  φθηνότερα τιμολόγια  από την ελεύθερη αγορά. Πρόσφατα η διοίκηση είχε προχωρήσει  στη τιτλοποίηση 90 ημερών συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπορικές απαιτήσεις της εταιρείας και του Ομίλου  ανήλθαν σε 579 εκατ. ευρώ το 2019. Δηλαδή … έτρεχαν  με 50 εκατ. ευρώ το μήνα ενώ οι τρέχουσες τιτλοποιήσεις των 60 και 90 ημερών αποκαλύπτουν ότι οι επισφάλειες διπλασιάστηκαν ανά μήνα και σε συνδυασμό με την όξυνση των οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί ο COVID 19, πιθανόν το Φθινόπωρο οι εισπράξεις να δεχθούν νέο πλήγμα.

Τα μηνιαία έσοδα της ΔΕΗ υπολογίζονται κοντά στην ζώνη των 400 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ αφορούν την μισθοδοσία των 8.000 υπαλλήλων οι οποίοι μέχρι  το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 3000 εργαζόμενους. Το ετήσιο κόστος  μισθοδοσίας για την εταιρεία έφτανε τα 607 εκατ. ευρώ για να υποχωρήσει στα 292,1 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2019.