Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με νέα κεφάλαια ύψους  800 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ  θα διατεθούν  για την στήριξη των επιχειρήσεων, υλοποιώντας στην ουσία τη δέσμευση του υπουργού  Ανάπτυξης  και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων  που πληρούσαν τα κριτήρια για την ένταξης τους στο ΤΕΠΙΧ II, αλλά δεν εξαντλήθηκαν τα αρχικά κεφάλαια.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες, οι οποίες μέσα στον Αύγουστο, θα αρχίσουν δεύτερο κύκλο της χρηματοδότησης.

Έτσι, όπως αναφέρεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τα 800 εκατ. ευρώ, επιπλέον, το συνολικό ποσό των δανείων κεφαλαίου κίνησης από το εν λόγω πρόγραμμα θα ανέλθει στα 2,6 δισ. ευρώ.

Με βάση, δε, τα στοιχεία που έχει το ΥΠΑΝ, έχουν ήδη εγκριθεί δάνεια 1,3 δισ. ευρώ, ενώ προς σταδιακή έγκριση είναι δάνεια επιπλέον 500 εκατ. ευρώ κάτι το οποίο βάσει των δεσμεύσεων των τραπεζών θα έχει γίνει ως το τέλος Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι η δράση αφορά δάνεια κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια. Βέβαια πολλές είναι οι περιπτώσεις ειδικά μικρών επιχειρήσεων που έχουν μείνει εκτός “νυμφώνος” και γι αυτό το ΥΠΑΝ προσπαθεί να ενισχύσει περαιτέρω το όλο πρόγραμμα. Πολλές άλλωστε είναι οι κριτικές που έχει δεχθεί από φορείς των ΜμΕ η κυβέρνηση ότι τα χρήματα πήγαν σε λίγους μεγάλους όπως και το ότι τα κριτήρια που απαιτούνται για την ένταξη στη δράση (collateral, κτλ) αποκλείουν πολλούς. Βέβαια η ζήτηση που εκδηλώθηκε, ξεπέρασε κατά πολύ, ο συνολικό ποσό του 1,8 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένο, υπερβαίνοντας τα 10 δισ. ευρώ δανείων και για αυτό αποφασίστηκε η διάθεση και νέων κεφαλαίων.

Πάντως, αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες η υπογραφή της νέας εγκριτικής πράξης μεταξύ τραπεζών και Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα προβλέπει ότι το 95% του ποσού θα διατεθεί από τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και το 5% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έναντι 60% και 40%, αντίστοιχα, που είναι, μέχρι σήμερα, το ποσοστό συνεπένδυσης.

Σε ό,τι αφορά στην Αναπτυξιακή Τράπεζα σημειώνεται ότι εκτός από το ότι θα συμβάλει στην επιπλέον χρηματοδότηση με 45 εκατ. ευρώ για δάνεια, θα διαθέσει άλλα 135 εκατ. ευρώ για την επιδότηση του επιτοκίου των νέων δανείων που θα εγκριθούν.

Στα 850 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του νέου «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ»