Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ε.Β.Ε.Π. ενημερώνει πως τίθεται σε ισχύ η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που ονομάζεται Δεύτερη Οδηγία για τις Υπηρεσίες Πληρωμών, η οποία έχει σκοπό να μειώσει τις απάτες και να αυξήσει την ασφάλεια των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Αυτό σημαίνει ότι όταν χρεώνεται ή προεγκρίνεται μια κάρτα την οποία δεν έχει η επιχείρηση στη διάθεσή της σε φυσική μορφή ή όταν χρεώνεται από απόσταση, θα πρέπει να γίνεται Αυστηρή Εξακρίβωση Ταυτότητας Πελάτη (SCA). 

Η ταυτότητα του κάθε πελάτη θα πρέπει να επαληθεύεται με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ο νόμιμος κάτοχος της κάρτας χρησιμοποιώντας τουλάχιστον δύο από τους τρεις τρόπους επαλήθευσης που προβλέπονται.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA)και της ΕΕ είναι να διατηρήσει την ημερομηνία έναρξης ισχύος, τον Οκτώβριο φέτος, για την υποχρεωτική αυστηρή πιστοποίηση πελατών (SCA). Εκφράζεται πάντως η ανησυχία ότι λόγω του lockdown και απώλειας απαραίτητου χρόνου προσαρμογής, οι καταναλωτές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα πληρωμών μετά την επιβολή ελέγχου SCA.

Η απόφαση να μην επιτραπεί περαιτέρω παράταση της προθεσμίας μέχρι 31/12/20 για την υποχρεωτική εισαγωγή του SCA μπορεί να σημαίνει ότι πολλοί πελάτες θα δουν τις συναλλαγές τους να μειώνονται και οι έμποροι να χάνουν πολύτιμες πωλήσεις. Εκτιμάται βεβαίως θετικά το γεγονός, ότι η ΕΕ και η ΕΒΑ έχουν ήδη παρατείνει δύο φορές την αρχική προθεσμία από το 2019. Όμως, λόγω της πανδημίας, πολλοί έμποροι, ιδίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενδεχομένως δεν είχαν το χρόνο να εγκαταστήσουν και να ελέγξουν διεξοδικά όλα τα συστήματα που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι η SCA θα λειτουργήσει ομαλά έως την προθεσμία υποχρεωτικής εφαρμογής.

Σε μια εποχή που ο τομέας του εμπορίου και του τουρισμού έχουν πληγεί σοβαρά από τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης και πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλη μείωση τζίρου, αυτή η απόφαση είναι σε αντίθετη στις προσπάθειες της ΕΕ να ενθαρρύνει την κατανάλωση και να βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη. Προς το παρόν, μόνο το 20% των διαδικτυακών συναλλαγών πραγματοποιείται με την SCA.

Η μετάβαση προς το 100% χωρίς δυσλειτουργίες τους επόμενους μήνες είναι μια πρόκληση. Μάλιστα μια ανεξάρτητη παγκόσμια ομάδα συμβούλων πληρωμών, εκτιμά ότι αυτή η απόφαση θα μπορούσε να κοστίσει στο ευρωπαϊκό εμπόριο απώλειες 90 δις ευρώ σε πωλήσεις, εάν ξεκινήσει η υποχρεωτική SCA, χωρίς βελτιστοποίηση και η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς το έχει αναγνωρίσει. Οι επιχειρήσεις πάντως οφείλουν να δεσμευτούν στο να προσφέρουν τις σωστές λύσεις για την οικονομία της ΕΕ και να μοιράζονται την προτεραιότητα όλων των παραγόντων της αντιμετώπισης δόλιων συναλλαγών.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει λοιπόν να το έχουν δοκιμάσει διεξοδικά και να έχουν αναπτύξει επιτυχώς έως τα μέσα Οκτωβρίου, πριν από κάθε πάγωμα του συστήματος. Σημειωτέον, πως η αρχική περίοδος εφαρμογής περιλαμβάνει την έναρξη των πωλήσεων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, από την οποία, δεδομένου του τεράστιου αντίκτυπου της κρίσης, μπορεί να εξαρτηθεί η μελλοντική επιβίωσή των περισσοτέρων επιχειρήσεων. Επιπλέον πολλές εταιρείες που έχουν δοκιμάσει ενεργά τα συστήματα που απαιτούνται για τον SCA, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό προβλημάτων με αποτέλεσμα τα πολύ υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης ηλεκτρονικών συναλλαγών, που θα έπρεπε να είχαν περάσει χωρίς δυσκολία.

Η πανδημία δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή από την επίλυση πρόσθετων προβλημάτων στον τομέα του εμπορίου και του τουρισμού, τα δύο οικοσυστήματα που η ΕΕ εντόπισε να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες αν όχι τις χειρότερες συνέπειες από την κρίση. Η λιανική στην ΕΕ παρέχει σύνδεση 5,5 εκ. επιχειρήσεων με 500 εκ. ευρωπαίων καταναλωτών και με συχνότητα συναλλαγών πάνω από 1 δισ. φορές την ημέρα.