NCH Capital - Kassiopi Project - λεπτομέρεια από την έκταση της επένδυσης και το ξενοδοχείο
NCH Capital - Kassiopi Project - λεπτομέρεια από την έκταση της επένδυσης και το ξενοδοχείο
Πηγή Εικόνας: kassiopiproject.com

Μπορεί, πριν από μερικές ημέρες, να ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές εργασίες στην τουριστική επένδυση της αμερικανικής εταιρείας NCH Capital στην Κασσιόπη της Κέρκυρας όμως, οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, με τις θετικές ψήφους 14 εκ των μελών του, τις αρνητικές ψήφους 11 εκ των μελών του και τη δήλωση «παρών» ενός εξέδωσε ψήφισμα κατά της επένδυσης.

Μέσω του ψηφίσματος το δημοτικό συμβούλιο «εκφράζει την αντίθεσή του στην καταστροφή του με την τσιμεντοποίηση και την ιδιωτικοποίησή του Ερημίτη, δηλώνει την πολύπλευρη και πολύμορφη στήριξή του στους αγώνες των κατοίκων και των φορέων του περιβάλλοντος, των εργαζομένων, του πολιτισμού και γενικότερα, για την υπεράσπιση και διάσωση του». Ο δήμαρχος Β.Κέρκυρας Γ.Μαχειμάρης είναι από τους βασικούς πολέμιους της επένδυσης των 120 εκατ. ευρώ, η οποία συνοδεύεται μέχρι σήμερα από περισσότερες από 10 προσφυγές σε Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο και Ειρηνοδικείο και βέβαια από «σωρεία» προσφυγών του δήμου, της περιφέρειας και κατοίκων.

Επένδυση στην Κασσιόπη: Με τροπολογία σπεύδει η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον Δήμο

Το έργο

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής της NCH Capital έχει αναφέρει – στις 19 Ιουνίου οπότε ξεκίνησαν τα έργα – ότι «σκοπός είναι η δημιουργία ενός πρότυπου τουριστικού χωριού, για το οποίο όλοι οι Κερκυραίοι και όλοι οι Έλληνες θα είναι υπερήφανοι. Η επένδυση είναι της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ και κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας θα πληρωθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ενώ, όπως είναι γνωστό, η βασική φιλοσοφία του έργου βασίζεται στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου του περιβάλλοντος χώρου».

Παρά πάντως, τις όποιες αντιδράσεις, οι εργασίες κατεδάφισης που ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες, εκτιμάται ότι θα δώσουν σκυτάλη στο βασικό αντικείμενο του έργου, έστω κι αν έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από το Δεκέμβριο του 2016 οπότε υπογράφηκε η παραχώρηση της έκτασης, έχουν περάσει τριάμισι χρόνια απραξίας και απανωτών προσφυγών.

Όπως έχει ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ, το οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας από τη NCH Capital ανήλθε σε 23 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕ∆ στη μελλοντική υπεραξία του ακινήτου μετά από 6 χρόνια. Τέλος, σε 75 εκατ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η συνολική έκταση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ανέρχεται σε 490.000 τ.µ. και μεταβιβάζονται τα 438.228,89 τ.µ., εκ των οποίων άνω των 320.000 τ.µ. θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, ενώ στην υπόλοιπη έκταση ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 35.000 τ.µ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Αρχές του 2020 ξεκινά η επένδυση στην Κασσιόπη – πως φτάσαμε στην Οδύσσεια της… Κέρκυρας!