Πηγή Εικόνας: Coral ΑΕ

Το «πράσινο φως» άναψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο αίτημα της Μότορ Όιλ να διαθέσει ποσότητες βενζίνης με χειμερινές προδιαγραφές μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Το διυλιστήριο του Βαρδή Βαρδινογιάννη είχε αδιάθετες ποσότητες βενζίνης υψηλών οκτανίων, οι οποίες όμως δεν βγήκαν στην αγορά εξαιτίας του lockdown και παρέμειναν στις αποθήκες. Πιθανότητα, η διοίκηση δεν επιθυμούσε να κρατά τα καύσιμα στις  αποθήκες μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα και ζήτησε να λάβει άδεια να τις διαθέσει στην εγχώρια αγορά.

Η ΑΑΔΕ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του μεγαλύτερου διυλιστηρίου των Βαλκανίων  και  της Νότιας Ευρώπης δίνοντας έγκριση για την ανάλωση της βενζίνης να διατεθεί έως 30 Ιουνίου 2020 με αυτές τις προδιαγραφές χειμερινής περιόδου.

Σε ανακοίνωση της η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι καμία άλλη ποσότητα βενζίνης χειμερινών προδιαγραφών δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά κατά τη θερινή περίοδο, πέραν των ποσοτήτων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόθεμα έως την 1η Μαΐου 2020.

Σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς καυσίμων, με βάση τη νομοθεσία, όλα τα καύσιμα που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφών και, ανάλογα με τις προδιαγραφές, καθορίζεται και η περίοδος διακίνησης των καυσίμων.

Πρόκειται για ζητήματα ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών και, στις περιπτώσεις που κυκλοφορούν στην αγορά ποσότητες καυσίμων εκτός των προδιαγραφών, πρόκειται για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Η συγκεκριμένη κατηγορία καυσίμου βενζίνης ήταν υψηλών οκτανίων με την επισήμανση ως «καύσιμο» του Χειμώνα, αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις ανάγκες της αγοράς και, κυρίως, πως θα έχει εξελιχθεί η πανδημία μετά το άνοιγμα των ξενοδοχείων.