Κάδοι ανακύκλωσης με... QR και apps στο Χαλάνδρι
Κάδοι ανακύκλωσης με... QR και apps στο Χαλάνδρι
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με στόχο τη θέσπιση καθαρών κανόνων για τη δυναμική προώθηση της ανακύκλωσης στη χώρα, το ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης προχωρά τη διαδικασία αδειοδότησης των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, αξιολογώντας τις μέχρι σήμερα επιδόσεις τους και τα νέα επιχειρησιακά σχέδια που καταθέτουν.

Όπως έγινε γνωστό, υιοθετείται πλέον ένα σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που δίνει έμφαση στην διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, υλοποιώντας τη βασική προτεραιότητα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της χώρας στην κυκλική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ του ΕΟΑΝ με απόφαση του, προχώρησε στην ανανέωση της έγκρισης οργάνωσης και λειτουργίας του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Συσκευασίας της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Πλέον, το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Συσκευασίας της ΕΕΑΑ αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις σχετικά με τον εξοπλισμό και το οικονομικό τίμημα που πρέπει να παρέχει στους Δήμους για τη διαλογή στην πηγή των αποβλήτων συσκευασίας.

Ειδικότερα η ΕΕΑΑ θα παρέχει στους δήμους μπλε κάδους, σε αναλογία 1 κάδο ανά 75 κατοίκους, μπλε κώδωνες γυαλιού, σε σημεία συγκέντρωσης επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, απορριμματοφόρα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σε αναλογία 1 όχημα ανά 250-400 κάδους. Επίσης, εισάγονται για πρώτη φορά συστοιχίες ανακύκλωσης, δηλαδή 3 κάδοι διαφορετικού χρώματος και 1 μπλε κώδωνας, σε αναλογία 1 συστοιχία ανά 1000 κατοίκους σε περιφερειακούς Δήμους και ανά 1200 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επίσης, προβλέπεται με βάση το νέο σχέδιο, η ΕΕΑΑ να αποδίδει τίμημα στους Δήμους για τη συλλογή των αποβλήτων συσκευασίας, με βάση την επίδοση που επιτυγχάνουν.

Όπως έγινε γνωστό, το τίμημα αυτό θα αποδοθεί στους Δήμους κλιμακωτά εντός της προσεχούς εξαετίας, φτάνοντας έως και τα 60 € ανά τόνο ανακτημένου αποβλήτου συσκευασίας στην περίπτωση που η κατά κεφαλήν ανάκτηση ξεπερνά τα 40 kg ανά μόνιμο κάτοικο ετησίως.

Επιπλέον, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ΕΕΑΑ αναλαμβάνει την ευθύνη και το κόστος για τη συλλογή των μπλε κωδώνων γυαλιού, την εξασφάλιση της αδιάλειπτης εκτέλεσης των εργασιών διαλογής των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας.

Ακόμα, αναλαμβάνει την εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε συνεργασία με τους Δήμους, την απόδοση στους Δήμους τακτικών αναφορών σε σχέση με την επίδοση του έργου ανακύκλωσης.

Επίσης, στις υποχρεώσεις της ΕΕΑΑ τίθεται η κάλυψη του κόστους για τη μεταφορά των αποβλήτων σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα, όπως επίσης και τη θαλάσσια μεταφορά, αλλά και την κάλυψη του κόστους συντήρησης των οχημάτων μετά τη συμπλήρωση 10ετίας και των κάδων μετά τη συμπλήρωση 5ετίας.

Απ΄ την πλευρά τους οι Δήμοι αναλαμβάνουν την αποκομιδή των αποβλήτων συσκευασίας από τους μπλε κάδους και τις συστοιχίες ανακύκλωσης (πλην των μπλε κωδώνων) καθώς και η μεταφορά τους στα κέντρα διαλογής, καθώς επίσης και το κόστος της διαχείρισης του υπολείμματος που προκύπτει από τη διαλογή των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας από το κέντρο διαλογής προς τους χώρους τελικής διάθεσης.

Όπως έγινε γνωστό, στις συμβάσεις μεταξύ ΕΕΑΑ και Δήμων θα πρέπει να περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι που να σχετίζονται άμεσα με το συγκεκριμένο κάθε φορά έργο ανακύκλωσης, με τα απαιτούμενα μέσα για την εκτέλεση του έργου, αλλά και με το χρονοδιάγραμμα επίτευξής τους.

Με την έγκριση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΕΑΑ, σύμφωνα με τον Οργανισμό αναμένεται να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας για αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΕΑΑ θα ελέγχεται και θα αξιολογείται από τον ΕΟΑΝ σε ετήσια βάση.