Πηγή Εικόνας: piqsels

Γενναίες αποφάσεις για να σταθούν ξανά στα πόδια τους περιμένουν οι φορείς της Εστίασης και του Τουρισμού από τη κυβέρνηση.   

Με δεδομένο το γενικότερο lockdown σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, η αγορά της επιτόπιας κατανάλωσης, της εστίασης και των ξενοδοχείων, η λεγόμενη HO.RE.CA, δέχθηκε μεγάλο πλήγμα.

Ωστόσο, το πλήγμα δε σταματά εκεί, καθώς έχουν επηρεαστεί αναπόφευκτα και άλλοι κλάδοι ως επακόλουθο.

Συγκεκριμένα, ο κλάδος των μη αλκοολούχων ποτών και, δη, ο κλάδος των αναψυκτικών έχει υποστεί μεγάλη απώλεια εσόδων της τάξης τουλάχιστον του 50%, λόγω του αναγκαστικού λουκέτου στην εστίαση και τα ξενοδοχεία.

Η «κρύα» αγορά όπως είθισται να λέγεται το κανάλι της HO.RE.CA, αποτελεί πολύ σημαντική στη  διάθεση των αναψυκτικών, καθώς αγγίζει τουλάχιστον το 50% του συνολικού όγκου πωλήσεων. Όσες επιχειρήσεις κράτησαν «ζεστό» το κανάλι της λιανικής, αντεπεξέρχονται πιο ομαλά σε σχέση με αυτές  που έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στη HO.RE.CA.  

Συνεπώς, λόγω του γενικευμένου λουκέτου, τα έσοδα από το συγκεκριμένο κανάλι είναι μηδενικά για τον κλάδο.

Οι μειώσεις στον ΦΠΑ 

Σήμερα, εν όψει της επόμενης μέρας της πανδημίας, οι «φωνές» που ακούγονται ζητώντας τη στήριξη της Πολιτείας είναι δυνατές και διεκδικητικές.

Ήδη, ο κλάδος των αναψυκτικών έχει ενταχθεί στους λεγόμενους επιλέξιμους Κωδικούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), προκειμένου οι επιχειρήσεις να λάβουν οικονομική στήριξη, ωστόσο η στήριξη πρέπει να φανεί έμπρακτα. 

Ειδικά για τα αναψυκτικά, που αποτελούν ένα προϊόν «λαϊκής» κατανάλωσης, είναι σημαντικό να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ και να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, ώστε σταδιακά να αποκατασταθούν οι ισορροπίες στην επιτόπια αγορά και οι προκύπτουσες απώλειες και να τονωθεί, όσο γίνεται περισσότερο, η καταναλωτική ζήτηση.

Έντονη ανησυχία και αγωνία για το μέλλον του τουριστικού κλάδου 

Στο πλάνο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού βρισκόταν ήδη, ενόψει της φετινής σεζόν και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η μεταφορά ολόκληρου του τουριστικού πακέτου στο κλιμάκιο του 13%, με τελικό στόχο το 11% σε βάθος τριετίας, προκειμένου οι ελληνικοί προορισμοί να παραμείνουν φορολογικά ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις χώρες της Μεσογείου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, αλλά και  ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έχουν ζητήσει την άμεση μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε ολόκληρη την εστίαση στο 13%, εξίσωση των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν στις ανταγωνίστριες χώρες προ-κρίσης, όπως στην Ισπανία, στην Τουρκία και την Ιταλία και μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% έως το τέλος του έτους ως τονωτική ένεση και ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης προκειμένου τα ξενοδοχεία να εξασφαλίσουν βιώσιμα επίπεδα πληρότητας και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής, κ. Γιάννης Δαβερώνης, «θα πρέπει η κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα ώστε να μειωθεί το βάρος των φόρων στην εστίαση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» και ζήτησε ο ΦΠΑ στο φαγητό να μειωθεί στο 6% και των ποτών στο 13%, ως αναγκαία προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων εστίασης. Την ερχόμενη Δευτέρα ο ΣΕΤΕ θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις για το άνοιγμα των ξενοδοχείων και τα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται από τους ξενοδόχους.