Κάδοι ανακύκλωσης
Κάδοι ανακύκλωσης

Την απομάκρυνση των μπλε κάδων πέριξ των νοσοκομείων, αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού παρατηρήθηκε να πετούν ιατρικά απόβλητα. 

Παρά το γεγονός ότι η χρήση τους προορίζεται για την ανακύκλωση, δηλαδή οι πολίτες πρέπει να πετούν συσκευασίες χαρτιού, πλαστικού, και αλουμινίου κτλ., ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε αυτούς τους κάδους ιατρικά απόβλητα και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19 στους εργαζομένους των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τα απόβλητα αυτά.

Αποτέλεσμα αυτού, να αποφασιστεί η άμεση απομάκρυνση των μπλε κάδων που βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία και κλινικές.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, κατά αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι τα απόβλητα των υγειονομικών μονάδων που προκύπτουν από υγειονομικές μονάδες θα οδηγούνται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ). 

Σημειώνεται ότι θα υπάρξει σχετική ενημέρωση των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας, με παράλληλη τροποποίηση των δρομολογίων αποκομιδής των μπλε κάδων, ώστε να συνεχιστεί ομαλά η διαδικασία της ανακύκλωσης στη χώρα, εξασφαλίζοντας την προστασία όλων των εμπλεκομένων σε αυτή.

Πάντως, μεγάλο πονοκέφαλο για το υπουργείο, αποτελούν γενικά τα νοσοκομειακά μολυσματικά απόβλητα και ιδιαίτερα αυτά των μικρών ιδιωτικών κλινικών, των ιατρείων, των οδοντιατρείων, των κτηνιατρείων. Μάλιστα, αυτά τα ιατρεία  ξεπερνούν τα 20.000 στην Ελλάδα και η διαχείρισή τους είναι πλημμελής. Πολλά από τα απόβλητα δε, καταλήγουν στα αστικά και στις χωματερές, με ότι αυτό… συνεπάγεται.  

Όπως έχει σημειώσει στο economix.gr ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, το ζήτημα των μολυσματικών αποβλήτων από τις μικρές κλινικές και τα ιατρεία είναι σοβαρό. Αντιμετωπίζεται με κανόνες και διαφάνεια στη διαλογή. «Θα προχωρήσουμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την απόλυτη καταγραφή των απορριμμάτων ανά παραγωγό, έτσι ώστε να μπορεί η πολιτεία να ελέγχει ποιος δεν δηλώνει του πάνε τα απορρίμματά του, άρα είναι πιθανό να πέτονται μαζί με τα αστικά».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση με ποσοστό 18,9% στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που εφαρμόζουν την ανακύκλωση, ενώ αντίθετα βρίσκεται δεύτερη στην ταφή απορριμμάτων, έχοντας μάλιστα, ποσοστό 80%.

Σήμερα, σε όλη την χώρα λειτουργούν 53 παράνομες χωματερές (22 από αυτές στα νησιά και 21 στην Πελοπόννησο), ενώ η χώρα τιμωρείται με πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ ανά έτος για αυτό τον λόγο. Την ίδια ώρα, δεν έχουν απορροφηθεί τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, καθώς από το σύνολο των 940 εκατ. ευρώ, μόνον 230 έχουν συμβασιοποιηθεί.

Στόχος εντός της τετραετίας είναι το ποσοστό ανακύκλωσης να φτάσει το 30% και σε ορίζοντα δεκαετίας το 50%. Παράλληλα, επιδιώκεται έως το 2029 η ανάκτηση στην πηγή να είναι στο 50%, η ανάκτηση στις Μονάδες Επεξεργασίας στο 30% και να… πέσει η ταφή στο 20%.

Αυτή την στιγμή, λειτουργούν 6 ΜΕΑ, εκ των οποίων οι τρεις είναι νέας τεχνολογίας (Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Σέρρες) και οι υπόλοιπες παλαιάς που χρήζουν αναβάθμισης (Φυλή, Χανιά, Ηράκλειο). Ταυτόχρονα, άλλα πέντε έργα βρίσκονται σε φάση μελέτης – υλοποίησης (Αλεξανδρούπολη, Ηλεία, Φωκίδα, Θήβα, Αρχάνες), 3 σε αναμονή έναρξης στην Πελοπόννησο, 12 έργα σε δημοπράτηση και 40 έργα σε διαδικασία σύνταξης ή ολοκλήρωσης μελέτης.