«Χαράς ευαγγέλια» για τους προμηθευτές  ενέργειας, οι οποίοι βλέπουν, μέσα σε μια τεράστια κρίση, μέχρι και τριπλασιασμό του περιθωρίου κέρδους που έχουν ανά kwh!

Και αυτό συμβαίνει μάλιστα σε μία κρίσιμη στιγμή για την Οικονομία, όταν περισσότερες από 350.000 επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν σε λουκέτο, καθώς η κυβέρνηση προέταξε το δημόσιο συμφέρον εξαιτίας της πανδημίας του Covid 19.

Τα επιτελεία των προμηθευτών ενέργειας, από τη ΔΕΗ μέχρι την μικρότερη εταιρεία, τρίβουν τα χέρια τους για την κατακόρυφη πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), που είναι η βάση για το κόστος ρεύματος.

Πέρυσι το Ιανουάριο, η τιμή ΟΤΣ ήταν στα 75,28 ευρώ ανά Mwh και τον Ιανουάριο του 2020 είχε υποχωρήσει στα 58,38 ευρώ ανά Mwh, η πτώση δηλαδή στη τιμή του ρεύματος ήταν περίπου στο 22%.

Τον  Φεβρουάριο του 2019 η ΟΤΣ ήταν στα 69,01 ευρώ και φέτος κατρακύλησε στα 49,23 ευρώ, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 28% στο κόστος  προμήθειας ρεύματος. Το Μάρτιο, η μέση τιμή της ΟΤΣ έχει ήδη υποχωρήσει στα επίπεδα των 40 ευρώ ανά Mwh και αναμένεται να υποχωρήσει σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα, λόγω της μειωμένης ζήτησης ρεύματος.

Το κλείσιμο των επιχειρήσεων και με αρκετές μονάδες ενεργοβόρες να υπολειτουργούν, η παραγωγή ρεύματος καλύπτει τις ανάγκες των νοικοκυριών και άλλων με το παραπάνω και περισσεύουν ποσότητες, με αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή του.

Οι εταιρείες παροχής ενέργειας όμως διατηρούν τα τιμολόγια ρεύματος στα (παλιότερα) ύψη, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

Η ΔΕΗ, που έσυρε πρώτη το χορό της ανόδου των τιμολογίων της από τον  περασμένο Σεπτέμβριο, οδήγησε την τιμή της Kwh που πληρώνει ο οικιακός  πελάτης της να είναι υψηλότερη κατά 172% σε σχέση με το κόστος ρεύματος. Το τιμολόγιο της για κατανάλωση μέχρι 2000  kwh είναι 0,11058  ευρώ ανά Kwh, όταν το κόστος διαμορφώνεται πλέον σε 0,040 ευρώ. Δηλαδή, το ποσό που χρεώνεται πλησιάζει το τριπλάσιο του κόστους αγοράς της ενέργειας!

Οι  ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνουν μικρότερες υπεραξίες αλλά ικανοποιητικές, που φτάνουν έως το 112%, όταν η μέση τιμή της kwh είναι στα 0,085 ευρώ.

Με τις τελευταίες εξελίξεις εξαιτίας του Covid19, φαίνεται πάντως ότι και τα φέσια έναντι των παρόχων ρεύματος έχουν αυξηθεί, λόγω οικονομικών δυσκολιών αλλά και της έλλειψης δυνατότητας εξόφλησης, καθώς έχουν κλείσει τα καταστήματα και απαγορεύεται η κυκλοφορία.

Η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας όμως μένει στο απυρόβλητο και οι κρατικές υπηρεσίες  αναζητούν  φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά των καυσίμων και σε άλλους  κλάδους. Αυτή των καυσίμων, πάντως, έστω και με καθυστέρηση και προβλήματα, εντέλει προσαρμόζεται, ενώ η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει οχυρωμένη πίσω από τα δυσθεώρητα τιμολόγια ρεύματος, αγνοώντας το κόστος ρέματος. Το πιο αξιοπερίεργο είναι ότι αρκετές εταιρείες είχαν εφαρμόσει στα συμβόλαια τη ρήτρα ΟΤΣ μόνο στην άνοδο, ενώ στην πτώση την απέσυραν.

Το υπουργείο  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άραγε θα αντιμετωπίσει το θέμα ως φαινόμενο αισχροκέρδειας (πρακτική στην οποία αντιτίθεται με συνεχείς δηλώσεις του ο Άδωνις Γεωργιάδης..) ή θα αφήσουν τους  προμηθευτές ενέργειας να αισχροκερδούν σε βάρος των πελατών τους, διατηρώντας τα τιμολόγια στα ύψη και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την οικονομία;

Έστω ένα κάλεσμα για εξηγήσεις και δημοσιοποίηση των απαντήσεων δεν αξίζει στους καταναλωτές;