ΑΗΣ Μεγαλόπολης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΑΗΣ Μεγαλόπολης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Πηγή Εικόνας: gekterna

Ζήτημα χρόνου και για την ακρίβεια έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου, αποτελεί η έκδοση του ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ Τέρνα. Ο όμιλος γνωστοποίησε την πρόθεσή του, την περασμένη Παρασκευή, να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου, του οποίου τα προς άντληση κεφάλαια θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματός του.

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα του ομίλου του οποίου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ξεπερνάει το 1,8 δισ. ευρώ;

-Το αεροδρόμιο στο Καστέλι του Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», αποτελώντας επένδυση 480 εκατ. ευρώ. Το έργο θα κατασκευάσει κατά 100% η ΓΕΚ Τέρνα, η οποία θα συμμετέχει στην εταιρεία παραχώρησης του αεροδρομίου με ποσοστό 32,46%. Στην κοινοπραξία παραχώρησης θα συμμετέχουν το Δημόσιο με 45,9% και η ινδική GMR Airports. Η συμβατική διάρκεια της περιόδου παραχώρησης διαμορφώνεται σε 35 έτη από την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης (06/02/2020) και συμπεριλαμβάνει την περίοδο μελέτης-κατασκευής.

-Το καζίνο στο Ελληνικό με τα συνοδά κτiριακά έργα, που είναι επένδυση 1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση τoυ οποίoυ έχει προχωρήσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού ως μοναδικός επενδυτής το σχήμα ΓΕΚ Τέρνα – Mohegan, με την πρώτη να συμμετέχει σε αυτό με ποσοστό 30%. Τα βλέμματα βέβαια, είναι στραμμένα στη ομαλή έκβαση του διαγωνισμού που βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης των ενστάσεων που έχει καταθέσει ο έτερος διεκδικητής HRI.

Σήμερα, ο κατασκευαστικός όμιλος κατασκευάζει, μεταξύ άλλων, το νότιο τμήμα του Ε-65, προϋπολογισμού 305 εκατ. ευρώ και μήκους 32,5 χλμ., το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2021. Για το βόρειο τμήμα, από Τρίκαλα έως Εγνατία Οδό, όπως ανέφερε, τέλη 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση για τη χρηματοδότηση του έργου, που έχει μήκος 70,5 χλμ. και προϋπολογισμό περίπου 440 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, στο ανεκτέλεστο του ομίλου περιλαμβάνονται αρκετά μικρότερα – δημόσια και ιδιωτικά – έργα, ύψους περίπου 600 εκ. ευρώ ακόμη, μεταξύ των οποίων και ένα από τα κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου που ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών των κατοίκων των νησιών τις τελευταίες ημέρες.

Ξεπερνάει το 1,8 δις το ανεκτέλεστο

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σε 1,824 δισ. ευρώ, με την εταιρεία να έχει ισχυρό αποτύπωμα στις  ανανεώσιμες  πηγές  ενέργειας (ΑΠΕ), εντείνοντας την παρουσία της στις ΗΠΑ, την Πολωνία και την Βουλγαρία. Ο όμιλος έχει εγκατεστημένη και λειτουργούσα ισχύ 1.390MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ήδη εγκαταστήσει 607MW στην Ελλάδα, 102MW στην Πολωνία, 30MW στην Βουλγαρία, και στις Η.Π.Α. 651MW, συμπεριλαμβανομένων της  εξαγοράς του νέου 200MW Αιολικού Πάρκου «Bearkat» στο Τέξας των Η.Π.Α. καθώς και την ένταξη του Αιολικού Πάρκου Gopher Creek 158MW.

Στις κατασκευές, ο κύκλος εργασιών, βάσει των μεγεθών ‘α εξαμήνου, διαμορφώθηκε σε 344 εκατ. ευρώ και προέρχεται από δραστηριότητες στην Ελλάδα σε ποσοστό 87%, από δραστηριότητες σε Βαλκανικές χώρες σε ποσοστό 5% και από δραστηριότητες σε χώρες της Μέσης  Ανατολής σε ποσοστό 8%.

Υπενθυμίζεται ότι η θυγατρική του ομίλου, ΤΕΡΝΑ Ενεργριακή, τον Οκτώβριο συγκέντρωσε ακόμη 150 εκ. ευρώ σε «πράσινο» ομόλογο για περιβαλλοντικά φιλικές επενδύσεις.