Σε πλήρη ετοιμότητα για τις επικείμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται πως βρίσκεται η κοινοπραξία των εταιρειών TOTAL-ENI
Σε πλήρη ετοιμότητα για τις επικείμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται πως βρίσκεται η κοινοπραξία των εταιρειών TOTAL-ENI
Πηγή Εικόνας: YouTube

Την επιβολή νέου κύκλου κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να ζητήσει και επίσημα στο προσεχές διάστημα η Λευκωσία. Ήδη, οι κυπριακές αρχές κινούνται σε επίπεδο επαφών στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος ενώ ψηλά στη λίστα τους φαίνεται να βάζουν, εκτός από την ίδια την Τουρκία, και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδράμουν στις προσπάθειές της.

Η κυπριακή πλευρά φαίνεται πως εκλαμβάνει τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την Ε.Ε. ως την πρώτη απτή απόδειξη της αλληλέγγυας στάσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού απέναντι στη μεγαλόνησο αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα ενώ θεωρεί πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και επιθυμεί την κλιμάκωσή τους, λαμβάνοντας αυτή τη λύση ως μονόδρομο καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία δεν προτίθεται να υποχωρήσει στις φιλοδοξίες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιμονή της Λευκωσίας στο ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων αφορά και τη διαπίστωση ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει κλιμάκωση της προκλητικότητας από πλευράς Άγκυρας, ακριβώς επειδή η Κύπρος θα ξεκινήσει βάση σχεδιασμού τον προγραμματισμένο κύκλο των γεωτρήσεών της. Μάλιστα, οι έξι γεωτρήσεις της κοινοπραξίας ΕΝΙ – TOTAL πήραν έγκριση και τον Απρίλιο το γεωτρύπανο Tungsten Explorer (δείτε εδώ) θα ξεκινήσει τις διαδικασίες.

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΠΙΕΣΗ

Σε επίπεδο διαμόρφωσης του κατάλληλου κλίματος για να υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις καταβάλλει ισχυρές προσπάθειες και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Νίκος Αναστασιάδης, με το ζήτημα να τίθεται στις συναντήσεις με τις κ.κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ. Ακόμη, πιέσεις ασκούνται και από τον κύπριο ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με ομολόγους του.

Τα μέχρι σήμερα μέτρα έχουν πλήξει δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Turkish Petroleum Corporation (TPAO), τον αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος Εξερεύνησης, Ali Coscun, και τον αντιπρόεδρο Mehmer Ferruh Akalin που προΐσταται του ίδιου τμήματος καθώς αμφότεροι είχαν συμμετοχή στις δραστηριότητες της ΤΡΑΟ στην κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να υπάρχει νωρίτερα έγκριση της κυπριακής Δημοκρατίας. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων αλλά και την απαγόρευση παροχής κεφαλαίων από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. προχωρά σε μέτρα εναντίον Τούρκων πολιτών.