Κολοκοτρώνη 32
Το ακίνητο στην οδό Κολοκοτρώνη 32 που επιδιώκει να αξιοποιήσει το (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.
Κολοκοτρώνη 32
Το ακίνητο στην οδό Κολοκοτρώνη 32 που επιδιώκει να αξιοποιήσει το (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.
Πηγή Εικόνας: Google maps

Λύση στο αλαλούμ με τα εγκαταλελειμμένα, κενά και αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, επιδιώκει να βάλει η Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε το καλοκαίρι να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο. 

Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, η Ομάδα Εργασίας θα έχει ως έργο την επεξεργασία σχεδίου νόμου για εγκαταλελειμμένα, κενά και αγνώστων ιδιοκτητών κτίρια, καθώς και τις διαδικασίες παρέμβασης σε επιλεγόμενες περιοχές με υποβαθμισμένο κτιριακό απόθεμα. 

Πιο συγκεκριμένα, το έργο της θα αφορά:

α) Στη διερεύνηση των υφιστάμενων προβλημάτων.

β) Στην κατάρτιση νομοθετικών προτάσεων για εγκαταλελειμμένα, κενά και αγνώστων ιδιοκτητών κτίρια, καθώς και για τις διαδικασίες παρέμβασης σε επιλεγόμενες περιοχές με υποβαθμισμένο κτιριακό απόθεμα. 

γ) Στη νομική και τεχνική προσέγγιση αυτών. 

Όπως σημειώνεται, η Ομάδα Εργασίας, η οποία λειτουργεί αμισθί, θα συνεδριάζει εντός κανονικού ωραρίου λειτουργίας και οι εργασίες αυτής θα διαρκέσουν μέχρι 30/06/2020.

Τα μέλη:

  1. Γεώργιο Γκανασούλη, Μετακλητός Συνεργάτης, που υπηρετεί στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Οικονόμου, Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας.
  2. Αικατερίνη Πατσαδέλη του Γεωργίου, υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με βαθμό Α’, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με αναπληρώτρια την Ασημίνα Βακάλη του Αντωνίου, υπάλληλο του κλάδου ΤΕ Μηχανικών με βαθμό Α’ του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
  3. Γεώργιος Αποστολόπουλος του Χρήστου, Αντιδήμαρχος Δόμησης και Κτιριακών Υποδομών του Δήμου Αθηναίων, με αναπληρωτή το Βασίλειο – Φοίβο Αξιώτη του Ευστρατίου, Αντιδήμαρχο Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων.
  4. Αλέξανδρος Ξενάκης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Συγχρόνων Μνημείων της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  5. Νικόλαος Τριανταφυλλόπουλος, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  6. Σκάρλα Αθηνά του Νικολάου, υπάλληλος ΥΠΕΝ, κλάδου ΠΕ Μηχανικών, που υπηρετεί ως Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ), με αναπληρώτρια την Ειρήνη Ρίγγα, υπάλληλο ΥΠΕΝ, κλάδου ΠΕ Μηχανικών, που υπηρετεί ως Προϊσταμένη του Τμήματος Β΄ – Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ).
  7. Γαλάνη Θεοδώρα, υπάλληλος ΥΠΕΝ, κλάδου ΠΕ Μηχανικών, που υπηρετεί ως Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
  8. Παπαδάκη Καλλιόπη, υπάλληλος ΥΠΕΝ, κλάδου ΠΕ Μηχανικών, που υπηρετεί στο Τμήμα Β΄- Ελέγχου και Προστασίας Δομημένου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Αστικού Χώρου, με διάθεση στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, με παράλληλα καθήκοντα στη Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος.
  9. Ρωμανιάδου Αικατερίνη, δικηγόρος – νομική σύμβουλος με έμμισθη εντολή, που υπηρετεί με απόσπαση στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν τις εκλογές ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς είχε καταθέσει σχετική πρόταση στην σημερινή ηγεσία, με τον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη να «υπόσχεται» πως θα την αξιοποιήσει. 

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα

Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017, περίπου 9.850 ακίνητα που είτε δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο, είτε δηλώθηκαν με σφάλματα περιήλθαν τυπικά στο Δημόσιο. Το ίδιο συνέβη και το επόμενο έτος, αφού τουλάχιστον 5.000 ακίνητα έμειναν μετέωρα και αυτό γιατί η τότε νομοθετική ρύθμιση που έκανε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν συμπεριλάμβανε τα συγκεκριμένα προγράμματα κτηματογράφησης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθµός των ακινήτων που εμφανίζονται ως ορφανά ή έχουν δηλωθεί µε σφάλµατα ανέρχεται σε 171.552, εκ των οποίων τα περίπου 35.000 είναι κτίσµατα. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που περιλαµβάνονται στη λίστα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» είναι µικρής έκτασης, µε το 58% να µην ξεπερνά το 1 στρέµµα. Παράλληλα, εντάσσονται και γεωτεµάχια µεγάλης έκτασης, τα οποία εκτιμάται πως είναι νεκροταφεία, γήπεδα κτλ και φτάνουν τα 24.500 στρέμματα.   

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα εγκαταλελειμμένα και διατηρητέα κτίρια 

Αυτή την στιγμή, η Αθήνα έχει περισσότερα από 1.400 εγκαταλελειμμένα κτίρια, εκ των οποίων τα 600 έχουν χαρακτηριστεί από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ως διατηρητέα, ενώ σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται περισσότερα από 20.000. Συνολικά, στην επικράτεια το ΥΠΕΝ έχει χαρακτηρίσει 10.235 κτίρια ως διατηρητέα και από αυτά τα 3.140 βρίσκονται στην Αθήνα. 

Αντίστοιχα απογοητευτική παραμένει και η εικόνα στον δήμο Πειραιά. Εκτιμάται, πως το 60% των κτιρίων είναι κατασκευασμένα πριν από το 1970. Παράλληλα, το 55% των κτιρίων ανήκουν κατά μέσο όρο σε πάνω από 10 ιδιοκτήτες, ενώ στα μεγάλα το φαινόμενο της συνιδιοκτησίας φτάνει σε αδιέξοδες καταστάσεις. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, να προκύπτει πως ποσοστό μεγαλύτερο των 30% σε γραφεία και καταστήματα στην περιοχή να παραμένουν κλειστά, παλαιά κτίρια να μην ανακαινίζονται και η ποιότητα του κτιριακού δυναμικού να χειροτερεύει μέρα με την μέρα.