Μύκονος
Το νησί της Μυκόνου
Μύκονος
Το νησί της Μυκόνου

Σημαντικές προοπτικές εμφανίζει η αγορά παραθεριστικής κατοικίας το 2020, με την Ελλάδα να έχει εδραιώσει τη θέση της ως κορυφαίος προορισμός διακοπών στην Μεσόγειο. Όπως αναφέρει σε μελέτη της η εταιρεία συμβούλων Algean Property, συνολικά η αγορά ακινήτων το 2018 και το 2019 εμφάνισε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, όσον αφορά τόσο την αύξηση των ζητούμενων τιμών όσο και τις επενδύσεις. Η αγορά εξοχικών, που αποτελεί σημαντική κατηγορία του real estate, εμφάνισε σταθερή άνοδο το 2019, αποτελώντας τον κορυφαίο προορισμό της Μεσογείου για πέμπτη συνεχή χρονιά με ισχυρές μισθωτικές αποδόσεις. Οι επιδόσεις, βέβαια, αυτές δεν ήταν δυνατόν να σημειωθούν, εάν ο ελληνικός τουρισμός δεν κάλπαζε, με τον αριθμό των αφίξεων να αγγίζει τα 31 εκατομμύρια το 2019, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αφίξεις της κρουαζιέρας, που έχουν αυξηθεί κατά 40%, σε σχέση με το 2018.

Ισχυρή ζήτηση για εξοχικά

Η ζήτηση για εξοχικά, που υπήρξε ισχυρή το 2019, αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, με περιοχές κοντά στη θάλασσα ή σε πολιτιστικά μνημεία ενδιαφέροντος να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη κατέχουν τα σκήπτρα της ζήτησης από ξένους, ενώ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον προσελκύει η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Κρήτη.

Την ίδια στιγμή, λόγω των επιδόσεων-ρεκόρ του τουρισμού, νέες εναλλακτικές περιοχές αναδύονται. Σε αυτές ανήκουν η Πελοπόννησος (Μεσσηνία), τα Δωδεκάνησα (Κως, Σύμη) και το Ιόνιο (Λευκάδα και Ζάκυνθος), όπου σχεδιάζει την υλοποίηση ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος ο πρώην Εμίρης του Κατάρ.

Αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η Algean, της ισχυρής ζήτησης είναι η αύξηση των ζητούμενων τιμών ακινήτων σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα και Ρόδο, όπως και σε αστικά κέντρα, όπου οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις καλπάζουν.

Πώς διαμορφώνονται οι αποδόσεις των τουριστικών κατοικιών;

Η εξέλιξη του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ελλάδα
Η εξέλιξη του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ελλάδα
Πηγή Εικόνας: Algean Property

Ανέρχονται, κατά μέσο όρο σε 8,2%, 6,5% και 6,3% σε Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη, αντίστοιχα, με την Σκιάθο (6%), το Πόρτο Χέλι (5,1%), τη Ρόδο, τη Χαλκιδική και τα Χανιά (4,8%) να ακολουθούν. Αναμφισβήτητα, το κανόνι της Thomas Cook, που προκάλεσε ζημιά 315 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, προκάλεσε κλυδωνισμούς στον τουρισμό, ο οποίος όμως, κατάφερε να διαχειριστεί τα «απόνερα» από τη χρεοκοπία της βρετανικής εταιρείας, όπως σημειώνει η έρευνα. Εξάλλου, οι ξένες επενδύσεις στην εξοχική κατοικία καταγράφουν ισχυρή άνοδο, έχοντας αυξηθεί σε 1,1 δις. ευρώ το 2018 από 415 εκατ.ευρώ το 2017. Για το πρώτο εξάμηνο του 2019,  διαμορφώνονται σε περίπου 740 εκατ. ευρώ.

Ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα
Ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα
Πηγή Εικόνας: Algean Property

Ισχυρές επιδόσεις εμφανίζει και ο ξενοδοχειακός κλάδος. Το 2019 εκδόθηκαν 77 νέες οικοδομικές άδειες για ξενοδοχεία, 40 άδειες εργασιών αναβάθμισης και 82 άδειες αλλαγής χρήσης κτηρίων σε ξενοδοχείο.